Heeft onze zon dan toch een ‘boosaardige’ tweelingster?

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Sterren zoals onze zon zijn vaak dubbelsterren en sommige stersystemen bestaan zelfs uit drie sterren. Maar hoe dat precies in elkaar zit, is voor veel wetenschappers nog steeds een raadsel.

Een nieuwe studie van wetenschappers van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Californië in Berkeley zijn van mening dat bijna alle sterren mogelijk geboren worden met een tweelingbroer, ook onze eigen zon. Die conclusie, die onlangs werd geaccepteerd ter publicatie in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society is gebaseerd op de observaties van nieuwe sterren in de Perseus Moleculaire Wolk in het sterrenbeeld Perseus.

Sterren worden geboren in stoffige gaswolken die het licht van de sterren blokkeren. Gelukkig voor ons kunnen radiogolven de duisternis wel binnen dringen. Het radioastronomisch observatorium Very Large Array kon aan de hand van radiogolven de pasgeboren sterren van de kosmische kraamkamer Perseus en hun onderlinge relaties achterhalen.

De onderzoekers ontdekten dat dubbelsterren die 500 keer de afstand tussen de aarde en de zon van elkaar verwijderd zijn, extreem jonge sterren waren van minder dan 500.000 jaar oud. Oudere sterren, tussen de 500.000 en een miljoen jaar oud, stonden dichter bij elkaar.

Op die manier stelden de wetenschappers een aantal mathematische modellen op om de verspreiding van de sterren te verklaren. Ze concludeerden dat de enige manier waarop deze modellen steek konden houden, is als alle zonachtige sterren een tweelingbroer hebben. In de loop der miljoenen jaren scheidt zo’n 60 procent van de paren van elkaar en komt de rest naar elkaar toe.

Dodelijke asteroïde

Eerder onderzoek heeft ook al uitgewezen dat sterren meestal per twee geboren worden. Indien de resultaten kunnen worden bevestigd in andere sterrenwolken, betekent dit nieuw bewijs dat de zon een niet-identieke tweelingster heeft die 17 keer verder weg ligt dan de planeet Neptunus. De tweelingster kreeg eerder al de naam ‘Nemesis’, omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor de asteroïde die de dinosaurussen op aarde deed uitsterven.

Dat onze ster nog heel wat geheimen kent, blijkt ook uit de missie die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op 31 juli 2018 lanceert. Voor het eerst zal er dan een sonde naar de zon worden gestuurd. Beschermd door een bijna twaalf centimeter dik koolstofpantser zal de onbemande verkenner de atmosfeer van de zon binnendringen. Het ruimtetuig zal meer hitte en straling doorstaan dan eender welk ander daarvoor.

En wat met Nemesis? Die zal onvindbaar blijven, besluiten de wetenschappers. Als ze al bestond, is ze wellicht ontsnapt aan de aantrekkingskracht van de zon en heeft ze het op een lopen gezet in het Melkwegstelsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content