Uit nieuw onderzoek blijkt dat neutrino's nu mogelijk toch niet sneller kunnen reizen dan de snelheid van het licht.

Wetenschappers van het Icarus-team beweren dat de neutrino's op hun weg toch de snelheid van het licht niet hebben overschreden omdat ze tijdens hun reis geen energie lijken te verliezen.

In september stond de wetenschappelijke gemeenschap op haar kop toen vorsers aan het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN in Genève aankondigden bij herhaalde proeven in het kader van het Opera-eximeriment te hebben vastgesteld dat neutrino's, die elementaire deeltjes zijn, sneller dan het licht hadden gereisd.

Die snelheid gold tot dan toe als onoverschrijdbaar. De neutrino's reisden toen 6 km per seconde sneller dan het licht.

Amper vijf weken later verschenen in het blad Physical Review Letters al de eerste kanttekeningen bij het experiment. Nobelprijswinnaar Sheldon Glashow en zijn medeauteur Andrew Cohen argumenteerden dat deeltjes die sneller reizen dan het licht op hun route andere deeltjes zouden moeten uitstoten, waardoor ze uiteindelijk vertragen tot de lichtsnelheid.

Fundamenten

De idee dat niets sneller dan het licht kan reizen is een van de fundamenten van de moderne fysica en Albert Einsteins theorie van speciale relativiteit. Critici beweerden daarom al meteen van bij het begin dat het Opera-eximeriment op een of andere manier fouten bevatte.

Om definitief uitsluitsel te krijgen, moeten wereldwijd nog heel wat onderzoeken uitgevoerd worden. Zo moeten het Borexino-experiment, het Minos-experiment in de VS en het Japanse T2K allemaal de komende maanden hun resultaten van gelijkaardige experimenten nog publiceren

Blijft de bevinding overeind, dan moeten wij informatie terug kunnen sturen in de tijd, vervaagt de grens tussen heden en verleden en schuddebolt het principe van oorzaak en gevolg. (Belga/TE)

Uit nieuw onderzoek blijkt dat neutrino's nu mogelijk toch niet sneller kunnen reizen dan de snelheid van het licht. Wetenschappers van het Icarus-team beweren dat de neutrino's op hun weg toch de snelheid van het licht niet hebben overschreden omdat ze tijdens hun reis geen energie lijken te verliezen. In september stond de wetenschappelijke gemeenschap op haar kop toen vorsers aan het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN in Genève aankondigden bij herhaalde proeven in het kader van het Opera-eximeriment te hebben vastgesteld dat neutrino's, die elementaire deeltjes zijn, sneller dan het licht hadden gereisd.Die snelheid gold tot dan toe als onoverschrijdbaar. De neutrino's reisden toen 6 km per seconde sneller dan het licht. Amper vijf weken later verschenen in het blad Physical Review Letters al de eerste kanttekeningen bij het experiment. Nobelprijswinnaar Sheldon Glashow en zijn medeauteur Andrew Cohen argumenteerden dat deeltjes die sneller reizen dan het licht op hun route andere deeltjes zouden moeten uitstoten, waardoor ze uiteindelijk vertragen tot de lichtsnelheid. FundamentenDe idee dat niets sneller dan het licht kan reizen is een van de fundamenten van de moderne fysica en Albert Einsteins theorie van speciale relativiteit. Critici beweerden daarom al meteen van bij het begin dat het Opera-eximeriment op een of andere manier fouten bevatte. Om definitief uitsluitsel te krijgen, moeten wereldwijd nog heel wat onderzoeken uitgevoerd worden. Zo moeten het Borexino-experiment, het Minos-experiment in de VS en het Japanse T2K allemaal de komende maanden hun resultaten van gelijkaardige experimenten nog publiceren Blijft de bevinding overeind, dan moeten wij informatie terug kunnen sturen in de tijd, vervaagt de grens tussen heden en verleden en schuddebolt het principe van oorzaak en gevolg. (Belga/TE)