Dat besluiten wetenschappers na grondig onderzoek van meer dan achthonderd patiënten in het vakblad Heart. Bij mensen die een aanval te verwerken kregen tussen 6 en 12 uur 's ochtends, was er 20 procent meer schade aan het hartweefsel dan bij personen die hun aanval in de rest van de dag kregen.

Het verschil zou te maken hebben met de activiteit van twee eiwitten die een rol spelen in het beschermen van hartweefsel tegen schade. Het betreft kinasen die hartcellen zelf produceren. Normaal gesproken blijven ze in de cellen zitten, maar als die schade oplopen komen ze vrij in het bloed.

Uit experimenten met muizen is bekend dat er in de ochtend minder kinasen geproduceerd worden dan in de rest van de dag. Waarschijnlijk geldt dat ook voor mensen, waardoor ze dan kwetsbaarder zijn voor mogelijke schadeposten aan het hart. (DD)

Dat besluiten wetenschappers na grondig onderzoek van meer dan achthonderd patiënten in het vakblad Heart. Bij mensen die een aanval te verwerken kregen tussen 6 en 12 uur 's ochtends, was er 20 procent meer schade aan het hartweefsel dan bij personen die hun aanval in de rest van de dag kregen. Het verschil zou te maken hebben met de activiteit van twee eiwitten die een rol spelen in het beschermen van hartweefsel tegen schade. Het betreft kinasen die hartcellen zelf produceren. Normaal gesproken blijven ze in de cellen zitten, maar als die schade oplopen komen ze vrij in het bloed. Uit experimenten met muizen is bekend dat er in de ochtend minder kinasen geproduceerd worden dan in de rest van de dag. Waarschijnlijk geldt dat ook voor mensen, waardoor ze dan kwetsbaarder zijn voor mogelijke schadeposten aan het hart. (DD)