Hadden alle dinosauriërs veren?

© Belga

Volgens de bevindingen van een Belgische paleontoloog zou dat wel eens kunnen kloppen. Pascal Godefroit ontdekte dat heel wat dino’s veren hadden, wat nu doet vermoeden dat ze allemaal bedekt waren met een mooie laag.

Meer dinosauriërs dan we tot nu toe hadden aangenomen, beschikten over veren. Dat blijkt uit een ontdekking van de Belgische paleontoloog Pascal Godefroit. Mogelijk bewijst de vondst zelfs dat alle dinosauriërs veren konden ontwikkelen, zo meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Het onderzoek daarover werd gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Science.

Vlees- en planteneters met veren ontdekt

Sinds 1996 is aangetoond dat de meeste vleesetende dinosauriërs – of theropoden – min of meer geëvolueerde pluimen hadden. Sommigen hadden ook vleugels waarmee ze van de ene boom naar de andere konden zweven of vliegen.

Maar een onderzoeksteam van de Belgische wetenschapper Pascal Godefroit en zijn Russische collega Sofia Sinitsa ontdekte in de zomer van 2013 aan de Olov-rivier in het oosten van Siberië een nieuwe dinosaurussoort, die Kulindadromeus zabaikalicus werd gedoopt. Een planteneter zo blijkt, die ook over veren beschikte.

Complexe structuren

De Kulindadromeus was anderhalve meter lang, met korte armen, lange achterpoten en een lange staart die bedekt was met schubben. Hij had een korte schedel en de tanden van een planteneter. Maar de meest verrassende ontdekking van de paleontologen is dat de 169 tot 144 miljoen jaar oude soort complexe structuren op de voor- en achterpoten heeft die op veren lijken.

De erg goed bewaarde draden, elk 15 millimeter lang, clusteren per zes of zeven samen. Het is de eerste keer dat dergelijke structuren bij een primitieve en plantenetende dinosaurus ontdekt worden. Dat bewijst meteen dat niet enkel de theropoden over veren beschikten. De ontdekking laat meteen ook vermoeden dat deze structuren waarschijnlijk bij alle dinosauriërs voorkwamen, misschien zelfs al bij de meest primitieve soorten, zo concluderen de wetenschappers. De theorie zal de komende jaren ongetwijfeld nog tot veel discussie leiden onder paleontologen, aldus het KBIN. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content