Voor we vrijdag mogen genieten van de zonsverduistering heeft de natuur eerst iets anders in petto. Er is namelijk een grote kans dat er deze nacht op de middelste breedtegraden poollicht te zien zal zijn. De Benelux bevindt zich op die breedtegraden. Door de aankomst van een plasmawolk (CME) tengevolge van een zware uitbarsting op de Zon, is er 74 procent kans op poollicht, en in hoger gelegen gebieden 82 procent.

Het is van 2003 geleden dat het poollicht nog in de Benelux te zien was.

De website Spaceweatherlive.com gewaagt van de sterkste geomagnetische storm van de huidige zonnecyclus en de Amerikaanse weerdienst NOAA spreekt over een zware geomagnetische storm. In het gebied AR 2297 op de Zon is er de voorbije uren intense activiteit, met als gevolg een langdurige en naar ons gerichte uitbarsting van de zeer hoge klasse C8,1.

Elektriciteitsvoorziening

Het poollicht (aurora's) ontstaat wanneer de van de Zon weggeslingerde deeltjes botsen met moleculen en atomen in onze atmosfeer. Het magnetisch veld van de Aarde kan deze deeltjesstroom niet helemaal bufferen.

Het poollicht kan verschillende kleuren aannemen, afhankelijk van de plaats van impact aan de horizon en de aard van de deeltjes waarmee het stellair materiaal botst.

Wie het verschijnsel wil waarnemen moet - op een liefst zo donker mogelijke plaats - naar het noorden turen. Wanneer het zou te zien zijn, is moeilijk in te schatten, zegt spaceweatherlive.com.

Geomagnetische stormen kunnen ook de elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie en satellieten negatief beïnvloeden. (Belga/TE)

Voor de Twitteraars: hou de de hashtags #poollicht en #noorderlicht in de gaten op Twitter.

Voor we vrijdag mogen genieten van de zonsverduistering heeft de natuur eerst iets anders in petto. Er is namelijk een grote kans dat er deze nacht op de middelste breedtegraden poollicht te zien zal zijn. De Benelux bevindt zich op die breedtegraden. Door de aankomst van een plasmawolk (CME) tengevolge van een zware uitbarsting op de Zon, is er 74 procent kans op poollicht, en in hoger gelegen gebieden 82 procent. Het is van 2003 geleden dat het poollicht nog in de Benelux te zien was.De website Spaceweatherlive.com gewaagt van de sterkste geomagnetische storm van de huidige zonnecyclus en de Amerikaanse weerdienst NOAA spreekt over een zware geomagnetische storm. In het gebied AR 2297 op de Zon is er de voorbije uren intense activiteit, met als gevolg een langdurige en naar ons gerichte uitbarsting van de zeer hoge klasse C8,1. Het poollicht (aurora's) ontstaat wanneer de van de Zon weggeslingerde deeltjes botsen met moleculen en atomen in onze atmosfeer. Het magnetisch veld van de Aarde kan deze deeltjesstroom niet helemaal bufferen. Het poollicht kan verschillende kleuren aannemen, afhankelijk van de plaats van impact aan de horizon en de aard van de deeltjes waarmee het stellair materiaal botst. Wie het verschijnsel wil waarnemen moet - op een liefst zo donker mogelijke plaats - naar het noorden turen. Wanneer het zou te zien zijn, is moeilijk in te schatten, zegt spaceweatherlive.com. Geomagnetische stormen kunnen ook de elektriciteitsvoorziening, telecommunicatie en satellieten negatief beïnvloeden. (Belga/TE)Voor de Twitteraars: hou de de hashtags #poollicht en #noorderlicht in de gaten op Twitter.