De habitat van de grootste vlindersoort ter wereld wordt elke dag kleiner omdat regenwouden gekapt worden en oliepalm, koffie en cacao aangeplant worden.

Verboden te verhandelen

Nochthans staat de vlinder op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) waardoor handel in exemplaren verboden is.

"Maar net het gebrek aan een legale handel doet de vraag naar de vlinder op de zwarte markt toenemen", zegt wetenschapper Eddie Malaisa uit Papoea-Nieuw-Guinea aan het Britse dagblad The Guardian. Hij ijvert daarom voor een minimale maar gecontroleerde handel.

Zo breed als een schoollat

De Koningin-Alexandra-vogelvlinder heeft een vleugelspanwijdte van 30 centimeter, een lichaam tot 12 cm en kan tot 12 gram zwaar worden.

Waarom de vlinder zo groot kan worden is onbekend. Maar het feit dat er weinig dieren op de vlinder jagen, speelt zeker een rol. (SVL)

De habitat van de grootste vlindersoort ter wereld wordt elke dag kleiner omdat regenwouden gekapt worden en oliepalm, koffie en cacao aangeplant worden. Verboden te verhandelen Nochthans staat de vlinder op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) waardoor handel in exemplaren verboden is. "Maar net het gebrek aan een legale handel doet de vraag naar de vlinder op de zwarte markt toenemen", zegt wetenschapper Eddie Malaisa uit Papoea-Nieuw-Guinea aan het Britse dagblad The Guardian. Hij ijvert daarom voor een minimale maar gecontroleerde handel. Zo breed als een schoollat De Koningin-Alexandra-vogelvlinder heeft een vleugelspanwijdte van 30 centimeter, een lichaam tot 12 cm en kan tot 12 gram zwaar worden. Waarom de vlinder zo groot kan worden is onbekend. Maar het feit dat er weinig dieren op de vlinder jagen, speelt zeker een rol. (SVL)