Wetenschappers hebben in het noorden van China een fossiel gevonden van een spin met poten van 15 centimeter. Volgens professor Paul Selden van de Universiteit van Kansas gaat het om de grootste fossiele spin die ooit werd gevonden. Dat meldt de BBC. Het fossiel is zo goed bewaard dat de wetenschappers konden vaststellen dat het gaat om een vrouwelijke gouden wielwebspin. De spin, die zo'n 165 miljoen jaar geleden leefde, kreeg de naam Nephila jurassica mee.

"Ze is de grootste bekende fossiele spin," zegt professor Selden. "Haar lichaam is niet het grootst, maar als je haar lange poten erbij optelt is ze wel de grootste."

Nephila, die een web van goudachtige zijde weven, komen over de hele wereld voor in tropische en subtropische gebieden. Het oudste exemplaar van dit geslacht dat tot dusver was ontdekt, was 35 miljoen jaar oud.

Deze nieuwe vondst bevestigt dus dat de Nephila al tijdens het Jura op aarde ronddoolden. Dit exemplaar leefde in Noord-China toen het klimaat er warmer en tropischer dan nu was. (KVDA)

Wetenschappers hebben in het noorden van China een fossiel gevonden van een spin met poten van 15 centimeter. Volgens professor Paul Selden van de Universiteit van Kansas gaat het om de grootste fossiele spin die ooit werd gevonden. Dat meldt de BBC. Het fossiel is zo goed bewaard dat de wetenschappers konden vaststellen dat het gaat om een vrouwelijke gouden wielwebspin. De spin, die zo'n 165 miljoen jaar geleden leefde, kreeg de naam Nephila jurassica mee. "Ze is de grootste bekende fossiele spin," zegt professor Selden. "Haar lichaam is niet het grootst, maar als je haar lange poten erbij optelt is ze wel de grootste." Nephila, die een web van goudachtige zijde weven, komen over de hele wereld voor in tropische en subtropische gebieden. Het oudste exemplaar van dit geslacht dat tot dusver was ontdekt, was 35 miljoen jaar oud. Deze nieuwe vondst bevestigt dus dat de Nephila al tijdens het Jura op aarde ronddoolden. Dit exemplaar leefde in Noord-China toen het klimaat er warmer en tropischer dan nu was. (KVDA)