Groot-Brittannië gaat chocolade van de ondergang redden

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Met de ingebruikname van een verbeterd internationaal quarantainecentrum voor ’s werelds nieuwste cacaovarianten wil de Britse universiteit van Reading de chocolade van de ondergang redden.

De universiteit van Reading speelt al sinds 1985 een cruciale rol in de conservatie van cacao, toen ze die rol overnam van de Royal Botanical Gardens in Kew, zo schrijft de BBC. Cacaobomen (Theobroma cacao) zijn immers zeer gevoelig voor verschillende plantvirussen en andere ziektes. Een manier om dit probleem aan te pakken zijn nieuwe ‘genetisch schone’ cacaovarianten creëren, die eerst in quarantaine moeten worden gezet, en die vervolgens aanleveren aan cacaoproducerende gebieden.

Het internationaal quarantainecentrum voor cacao in Shinfield heeft net een nieuwe gigantische serre geopend waarin 400 cacaovariëteiten in tropische omstandigheden worden gekweekt. Engeland is de perfecte locatie voor een dergelijk quarantainecentrum omdat tropische ziektes niet kunnen overleven in het koude Britse klimaat. De schone en veilige zaden komen na 2 jaar quarantaine terecht bij cacaotelers over de hele wereld, waaronder West-Afrika waar 70 procent van de wereldwijde cacao wordt geproduceerd.

Toenemende vraag

Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 3,6 miljoen ton cacaobonen geconsumeerd, maar de cacao-oogst wordt tegelijkertijd geteisterd door een verlies van 30 procent door ziektes. Bovendien stijgt ook de vraag naar het snoepgoed. Vooral in Azië, waar de levensstandaard stijgt, weet men de lekkernij te smaken, terwijl het Westen dan weer de gezondheidsvoordelen van zwarte chocolade (dat nog meer cacao vereist) heeft ontdekt . Verwacht wordt dat tegen 2020 er een tekort aan cacao van een miljoen ton zal zijn. Volgens chocoladeproducenten zal de prijs van cacao al in 2015 met 8 procent toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content