Grafeen kan internet duizenden keren sneller maken

Grafeen. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Ze zullen het internet duizenden keren sneller maken: strookjes grafeen – materiaal dat bestaat uit een laag koolstofatomen van één atoom dikte.

Grafeen is een structuur verwant aan potlood waarin koolstofatomen in een dun laagje met een honingraatstructuur worden gerangschikt. Het materiaal, dat als een wondermiddel wordt gepresenteerd, combineert nuttige eigenschappen: het is dun maar krachtig, supergeleidend en temperatuurbestendig.

Een sandwich van grafeenlagen maakt supergeleiding bij kamertemperatuur mogelijk

Fysicus Ben Van Duppen van de Universiteit Antwerpen ontdekte met een aantal collega’s dat grafeen kan leiden tot een internet dat duizenden keren sneller is dan het huidige. Dat zal nodig zijn als het zogenoemde ‘internet der dingen’ wordt uitgerold: alles in je huis, in je wagen en op je werk zal via je smartphone met elkaar in verbinding staan. Als je wekker afgaat, zal je koffiezetmachine automatisch aanslaan – dingen die je nu weliswaar probleemloos zonder internet klaarspeelt.

De onderzoekers beschrijven in Nano Letters hoe ze het transport in internetkabels tienduizend keer efficiënter kunnen maken. Door twee laserstralen te laten schijnen op niet alleen flinterdunne én heel smalle strookjes grafeen versterken de stralen elkaar in plaats van gewoon door elkaar te lopen. Daardoor kun je er internetsignalen met veel meer informatie mee versturen.

Nature meldt dat een sandwich van twee grafeenlagen supergeleiding bij kamertemperatuur mogelijk maakt. Dat zou tot een revolutie in onder meer de energievoorziening kunnen leiden. In ACS Applied Materials & Interfaces staat ten slotte dat grafeenstructuren een betere bemesting van landbouwgronden garanderen, doordat ze meststoffen trager en gerichter loslaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content