De Britse archeoloog Nicholas Reeves, die verbonden is aan de universiteit van Arizona, heeft indicaties gevonden dat achter de in 1922 ontdekte grafkamer van farao Toetanchamon in de Egyptische Vallei der Koningen nog twee andere tombes kunnen liggen, een daarvan die van Nefertiti.

De wetenschapper verwijst daarbij naar mogelijke verborgen deuren, die werden dichtgemaakt en bepleisterd en door latere muurschilderingen werden bedekt.

Reeves kwam op het idee nadat hij scans met een hoge resolutie van de muren uit de grafkamer van Toetanchamon had geanalyseerd.

'Grootste archeologische vondst ooit'

Als de theorie van Reeves klopt, dan zou dit volgens hem de grootste archeologische vondst ooit zijn.

Het graf van Nedertiti is nooit gevonden. Een bij opgravingen ontdekte buste van haar hoofd bevindt zich al meer dan 100 jaar in Berlijn en is al tien jaar een van de hoofdattracties van het Museumeiland.

De legendarische Egyptische koningin regeerde aan de zijde van farao Achnaton in de 14e eeuw voor Christus. Ze was een icoon van macht en elegantie. (Belga/TE)

De Britse archeoloog Nicholas Reeves, die verbonden is aan de universiteit van Arizona, heeft indicaties gevonden dat achter de in 1922 ontdekte grafkamer van farao Toetanchamon in de Egyptische Vallei der Koningen nog twee andere tombes kunnen liggen, een daarvan die van Nefertiti. De wetenschapper verwijst daarbij naar mogelijke verborgen deuren, die werden dichtgemaakt en bepleisterd en door latere muurschilderingen werden bedekt. Reeves kwam op het idee nadat hij scans met een hoge resolutie van de muren uit de grafkamer van Toetanchamon had geanalyseerd. Als de theorie van Reeves klopt, dan zou dit volgens hem de grootste archeologische vondst ooit zijn.Het graf van Nedertiti is nooit gevonden. Een bij opgravingen ontdekte buste van haar hoofd bevindt zich al meer dan 100 jaar in Berlijn en is al tien jaar een van de hoofdattracties van het Museumeiland. De legendarische Egyptische koningin regeerde aan de zijde van farao Achnaton in de 14e eeuw voor Christus. Ze was een icoon van macht en elegantie. (Belga/TE)