Gezocht: schietschijven om gewrichten te genezen

© iStock

Hoe vroeger bij artritis een intensieve behandeling start, hoe beter.

Mensen met artritis (gewrichtsontsteking) kunnen meestal alleen geholpen worden met middelen die de ontsteking remmen. Een middel om de ziekte zelf aan te pakken bestaat er nog niet. Er wordt wel ijverig gezocht naar schietschijven om ze te kunnen bestrijden.

Reumatoloog Rik Lories van de KU Leuven en zijn collega’s rapporteren in Science Translational Medicine de resultaten van hun speurtocht naar genen die uitzonderlijk actief worden in patiënten met artritis. Ze zijn daarbij gestoten op een eiwit dat een sleutelrol speelt in de strijd tegen oxidatieve stress. Van dat eiwit hebben mensen met artritis een veel te laag gehalte in hun lichaam.

Bij muizen kunnen ze artritis bestrijden met een antioxiderend middel, maar bij mensen blijkt dat helaas niet (goed) te werken. De wetenschappers zoeken nu naar manieren om de productie van het eiwit bij patiënten aan te zwengelen.

Reumatoloog Dirk Elewaut van de Gentse tak aan het VIB en zijn collega’s melden in Arthritis & Rheumatology dat het zaak is zo vroeg mogelijk een diagnose te stellen van spondyloartritis (de algemeenste chronische gewrichtsontsteking). Hoe vroeger een intensieve behandeling start, hoe groter de kans dat de ziekte toch kan worden afgeremd. Anders moeten patiënten hun leven lang medicatie blijven nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content