Gesjoemel met zaadcellen in Antwerpen

Een Antwerpse gynaecoloog zou vruchtbaarheidsbehandelingen met genderselectie uitvoeren. ZiekenhuisNetwerk Antwerpen vraagt een onderzoek.

Een Nederlandse televisieprogramma toonde aan dat Nederlandse koppels naar een Antwerpse gynaecoloog afzakken voor een behandeling om het geslacht van hun baby te kunnen bepalen. Maar dat is illegaal in ons land.

Koppels kunnen zich aanmelden via de website van de Nederlandse zakenman Bert van Delen. Die stuurt hen door naar gynaecoloog Frank Sterckx in Borgerhout, die in zijn praktijk vooraf geselecteerde zaadcellen insemineert. Door het gewenste sperma in te brengen, zou het koppel tachtig procent kans maken op een baby met het gewenste geslacht. Elke inseminatie kost 1.200 euro, en gemiddeld zijn er drie nodig voor een eicel is bevrucht.

Van geen kwaad bewust
De Belgische vereniging van gynaecologen reageert verontwaardigd, want het gaat om een praktijk die in België sinds 2007 verboden is.

Van Delen en Sterckx zijn zich van geen kwaad bewust. “Ik verwijs koppels alleen door en geef informatie”, zegt de Nederlander. “Ik insemineer alleen”, luidt het bij de gynaecoloog.

ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA), waaraan de gynaecoloog verbonden was, is onmiddellijk met een intern onderzoek gestart om er zeker van te zijn dat behandelingen waarvan in de reportage melding wordt gemaakt, nergens binnen ZNA plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content