'Het beroemde stenen monument van Stonehenge blijkt omringd te zijn door een landschap dat veel meer prehistorische bodemsporen blijkt te bevatten dan eerder aangenomen', meldt de UGent in een persbericht.

Gevanceerde bodemscans

Door het statuut van UNESCO Werelderfgoed heersen er strikte beperkingen op archeologische opgravingen, zodat grootschalige prospecties enkel met niet-invasieve bodemscantechnieken kunnen uitgevoerd worden.

In de voorbije vier jaar voerden archeologen van de Universiteit van Birmingham en het Oostenrijkse Ludwig Boltzmann Institute for Archeological Prospection gedetailleerde bodemscans uit met magnetometers en grondradars. Deze metingen verliepen soms problematisch, omdat de bodem in de voorbij eeuw soms sterk verstoord werd door onder meer muziekfestivals in de jaren zeventig en tachtig en militaire aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Om de meetproblemen het hoofd te bieden, werden de Gentse bio-ingenieurs gevraagd om hun expertise met een geavanceerde elektromagnetische inductie bodemsensor in te zetten. In de afgelopen twee jaar scanden zij een oppervlakte van 1,25 km2.

UGent Stonehenge, UGent
UGent Stonehenge © UGent

Talrijke vondsten

'Uit de gecombineerde sensormetingen kwamen talrijke, voorheen onbekende, bodemsporen van archeologische structuren aan het licht, waaronder restanten van zeventien nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere prehistorische structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen.'

De onderzoeksgroep zal de opmetingen de komende twee jaar uitbreiden naar 2,5 vierkante kilometer. Meer informatie op www.orbit.ugent.be.

Stonehenge nabij Amesbury in het Verenigd Koninkrijk

'Het beroemde stenen monument van Stonehenge blijkt omringd te zijn door een landschap dat veel meer prehistorische bodemsporen blijkt te bevatten dan eerder aangenomen', meldt de UGent in een persbericht. Door het statuut van UNESCO Werelderfgoed heersen er strikte beperkingen op archeologische opgravingen, zodat grootschalige prospecties enkel met niet-invasieve bodemscantechnieken kunnen uitgevoerd worden. In de voorbije vier jaar voerden archeologen van de Universiteit van Birmingham en het Oostenrijkse Ludwig Boltzmann Institute for Archeological Prospection gedetailleerde bodemscans uit met magnetometers en grondradars. Deze metingen verliepen soms problematisch, omdat de bodem in de voorbij eeuw soms sterk verstoord werd door onder meer muziekfestivals in de jaren zeventig en tachtig en militaire aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om de meetproblemen het hoofd te bieden, werden de Gentse bio-ingenieurs gevraagd om hun expertise met een geavanceerde elektromagnetische inductie bodemsensor in te zetten. In de afgelopen twee jaar scanden zij een oppervlakte van 1,25 km2. 'Uit de gecombineerde sensormetingen kwamen talrijke, voorheen onbekende, bodemsporen van archeologische structuren aan het licht, waaronder restanten van zeventien nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere prehistorische structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen.' De onderzoeksgroep zal de opmetingen de komende twee jaar uitbreiden naar 2,5 vierkante kilometer. Meer informatie op www.orbit.ugent.be.