Genetisch gemanipuleerde kip tegen vogelgriep

Britse wetenschappers hebben ’s werelds eerste genetisch gemanipuleerde kip gecreëerd die geen vogelgriep verspreidt.

De onderzoekers brachten een artificieel gen in de kip dat een klein stukje van het vogelgriepvirus in de kippencellen introduceerde. De kip was wel nog vatbaar voor het virus, maar kon het niet meer aan ander gevogelte doorgeven.

Volgens de experts is de genetische manipulatie onschadelijk voor zowel de kip als voor de mens die de kip en de eieren zou opeten.

Professor Helen Sang van de universiteit van Edinburgh beweert dat genetische modificatie mogelijk een veel betere bescherming biedt tegen ziektes dan vaccinatie omdat de GM-techniek ook werkt wanneer het virus muteert. Bovendien kan de techniek ook voordelen hebben voor de gezondheid van de mens. Als er minder virussen in dieren aanwezig zijn, is er ook minder kans dat een van de virussen muteert tot een dodelijke vorm.

Het team van onderzoekers schrijft in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat de techniek in principe kan gebruikt worden om elk boerderijdier tegen eender welke ziekte te beschermen. De ultieme doelstelling is om dieren te creëren die volledig immuun zijn voor virale ziektes.

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het menselijke griepvirus en vooral besmettelijk is voor vogels. Indien het virus muteert en overdraagbaar wordt van mens op mens, zou de ziekte wereldwijd miljoenen levens kunnen kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content