Noem het een altruïstische inborst die onder meer leidt tot grotere vrijgevigheid.

Volgens het vakblad Social Cognitive & Affective Neuroscience ligt dat voor een deel aan de genen. Of preciezer: op z'n minst aan één enkel gen, het COMT.

Dat komt in twee versies, die in slechts één samenstellende component (een van de basen van het DNA) van elkaar verschillen.

Proefpersonen met de ene variant geven in experimentele omstandigheden dubbel zoveel geld aan een goed doel als mensen met de andere variant.

Het gen bevat de informatie over een enzym dat een rol speelt in het uitschakelen van boodschappermoleculen in de hersenen, met name vooral dopamine. In de ene versie van het gen is het enzym vier keer actiever dan in de andere.

Dopamine is een boodschapper die geassocieerd is met positieve emoties, zoals altruïsme.

Dirk Draulans

Noem het een altruïstische inborst die onder meer leidt tot grotere vrijgevigheid. Volgens het vakblad Social Cognitive & Affective Neuroscience ligt dat voor een deel aan de genen. Of preciezer: op z'n minst aan één enkel gen, het COMT. Dat komt in twee versies, die in slechts één samenstellende component (een van de basen van het DNA) van elkaar verschillen. Proefpersonen met de ene variant geven in experimentele omstandigheden dubbel zoveel geld aan een goed doel als mensen met de andere variant. Het gen bevat de informatie over een enzym dat een rol speelt in het uitschakelen van boodschappermoleculen in de hersenen, met name vooral dopamine. In de ene versie van het gen is het enzym vier keer actiever dan in de andere. Dopamine is een boodschapper die geassocieerd is met positieve emoties, zoals altruïsme. Dirk Draulans