Op een persconferentie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) drukte François Englert zijn dank uit aan de verschillende instellingen en personen die hen bij het onderzoek gesteund hebben.

"Ik ben vanzelfsprekend gelukkig met deze prijs, maar het is waar dat het me spijt dat mijn collega en vriend Robert Brout niet hier is om met mij deze prijs te vieren, voor het werk dat we samen gedaan hebben", aldus Englert, die professor emeritus aan de ULB is.

Robert Brout

De rector van de ULB, Didier Viviers, wees erop dat dit een "heel uitzonderlijke dag is". "De hele wetenschappelijke gemeenschap aan de universiteit is trots op professor François Englert, op zijn onderzoek en op zijn persoon."

Hij merkte ook op dat de prijs voor een deel ook gewijd is aan "een andere professor van de ULB", waarmee hij op Brout doelde. In 1964 postuleerden beide Belgische natuurkundigen ongeveer tegelijkertijd met Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. Vorig jaar werd hun theorie bevestigd door een ontdekking in het CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is.

Passie voor het zoeken naar rationeel begrip van de wereld

"Ik wil ook de ULB danken voor alle steun", aldus Englert. "Maar ik heb ook dank voor de andere universiteiten die mij en Robert hebben gesteund bij ons werk, vooral dan de UCL en de KU Leuven."

Daarnaast feliciteerde hij ook Peter Higgs, die "excellent werk heeft verricht". Englert onderstreepte nog dat hij tijdens zijn onderzoek zijn passie voor het zoeken naar een rationeel begrip van de wereld beleefde. (Belga/AVE)

Op een persconferentie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) drukte François Englert zijn dank uit aan de verschillende instellingen en personen die hen bij het onderzoek gesteund hebben. "Ik ben vanzelfsprekend gelukkig met deze prijs, maar het is waar dat het me spijt dat mijn collega en vriend Robert Brout niet hier is om met mij deze prijs te vieren, voor het werk dat we samen gedaan hebben", aldus Englert, die professor emeritus aan de ULB is. De rector van de ULB, Didier Viviers, wees erop dat dit een "heel uitzonderlijke dag is". "De hele wetenschappelijke gemeenschap aan de universiteit is trots op professor François Englert, op zijn onderzoek en op zijn persoon." Hij merkte ook op dat de prijs voor een deel ook gewijd is aan "een andere professor van de ULB", waarmee hij op Brout doelde. In 1964 postuleerden beide Belgische natuurkundigen ongeveer tegelijkertijd met Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. Vorig jaar werd hun theorie bevestigd door een ontdekking in het CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is. "Ik wil ook de ULB danken voor alle steun", aldus Englert. "Maar ik heb ook dank voor de andere universiteiten die mij en Robert hebben gesteund bij ons werk, vooral dan de UCL en de KU Leuven." Daarnaast feliciteerde hij ook Peter Higgs, die "excellent werk heeft verricht". Englert onderstreepte nog dat hij tijdens zijn onderzoek zijn passie voor het zoeken naar een rationeel begrip van de wereld beleefde. (Belga/AVE)