In de Verenigde Staten heerst momenteel onzekerheid over de rechten die bedrijven op genen en genetische methodes kunnen claimen, omdat een 'gewone' rechter een aantal beslissingen van het officiële octrooibureau ongedaan maakte, waardoor het bedrijf Myriad Genetics zeven octrooien op borstkankergenen en tests voor die genen kwijtspeelde.

Alles draait rond de discussie of een geïsoleerd gen een 'uitvinding' is, en dus onder octrooi kan worden gebracht, of gewoon een product van de natuur waarop geen intellectuele rechten genomen kunnen worden.

Geertrui Van Overwalle van het Centrum voor Intellectuele Rechten van de K.U.Leuven poneert met twee collega's in de European Journal of Human Genetics dat in Europa nog altijd de mening overheerst dat een geïsoleerd gen een 'uitvinding' is. Maar in Europa is er nog geen gewone rechtspraak over een octrooi gebeurd. Voorlopig hebben alleen de Europese octrooi-instanties beslist.

De auteurs pleiten ervoor dat er snel een vorm van universele duidelijkheid over deze problematiek wordt gecreëerd. (DD)

In de Verenigde Staten heerst momenteel onzekerheid over de rechten die bedrijven op genen en genetische methodes kunnen claimen, omdat een 'gewone' rechter een aantal beslissingen van het officiële octrooibureau ongedaan maakte, waardoor het bedrijf Myriad Genetics zeven octrooien op borstkankergenen en tests voor die genen kwijtspeelde. Alles draait rond de discussie of een geïsoleerd gen een 'uitvinding' is, en dus onder octrooi kan worden gebracht, of gewoon een product van de natuur waarop geen intellectuele rechten genomen kunnen worden. Geertrui Van Overwalle van het Centrum voor Intellectuele Rechten van de K.U.Leuven poneert met twee collega's in de European Journal of Human Genetics dat in Europa nog altijd de mening overheerst dat een geïsoleerd gen een 'uitvinding' is. Maar in Europa is er nog geen gewone rechtspraak over een octrooi gebeurd. Voorlopig hebben alleen de Europese octrooi-instanties beslist. De auteurs pleiten ervoor dat er snel een vorm van universele duidelijkheid over deze problematiek wordt gecreëerd. (DD)