Gebruik van antibiotica wereldwijd met 39 procent gestegen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De strijd tegen overmatig gebruik van antibiotica blijft moeizaam verlopen.

Microbioloog Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen, die van de strijd tegen overmatig antibioticagebruik zijn levenswerk heeft gemaakt, brengt met een aantal collega’s in Proceedings of the National Academy of Sciences rampzalig nieuws: tussen 2000 en 2015 is dat gebruik wereldwijd met liefst 39 procent gestegen.

In sommige landen is de stijging deels te wijten aan verhoogde inspanningen in de strijd tegen infectieziekten, die mogelijk zijn door economische groei. Ook daar dringt de boodschap niet door dat antibiotica vaak niet nodig zijn. In België daalde het gebruik tussen 2000 en 2007 – het gevolg van gerichte campagnes – maar viel die daling nadien stil. Belgische artsen schrijven nog altijd te veel antibiotica voor. Hardleersheid floreert ook in de medische wereld.

Te veel antibioticagebruik vertaalt zich in een groeiende resistentie van microben, waardoor een aantal ziektes onbehandelbaar worden. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe bestrijdingsmiddelen. Bio-ingenieur Maarten Ghequire van de KU Leuven en zijn collega’s grasduinen in stoffen die bacteriën zelf tegen andere bacteriën inzetten.

Ze vonden, volgens hun rapport in mBio, een eiwit dat functioneel is in de strijd tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie. Het legt een eiwit lam in de wand van de vijand, waardoor die sterft. Een groot voordeel is dat het systeem héél selectief tegen bepaalde bacteriën ingezet kan worden en niet – zoals de meeste huidige antibiotica – alles aanvalt. De onderzoekers hopen een nieuwe lichting werkzame antibiotica uit die stoffen te puren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content