Kosmische straling bestaat uit elektrisch geladen deeltjes die de aarde uit alle richtingen bombarderen en die een energiegehalte hebben dat tot honderd miljoen keer hoger kan zijn dan wat deeltjesversnellers kunnen bereiken. Volgens natuurkundigen zijn slechts twee fenomenen in staat om deeltjes zo'n hoge energie te geven: massieve zwarte gaten in het hart van actieve sterrenstelsels, en heftige uitbarstingen van energie bekend als gammastraalflitsen.

Wetenschappers zoals Nick Van Eijndhoven aan de Vrije Universiteit Brussel gebruiken neutrino's, deeltjes die ongemerkt dwars doorheen alles vliegen en die waarschijnlijk samen met kosmische straling worden uitgezonden, om zicht te krijgen op dit spectaculaire, maar mysterieuze proces. In het topvakblad Nature beschrijven ze echter dat ze in driehonderd waargenomen gammastraalflitsen géén neutrino's aantroffen. Dat was totaal onverwacht.

Het resultaat zou kunnen betekenen dat het model van de gigantische uitbarstingen van energie in gammastralen als bron van kosmische straling fout is. Maar omdat de gebruikte detector nog niet helemaal af is, zou het ook kunnen dat er gedetailleerdere metingen nodig zijn om tot een sluitend inzicht te komen. (DD)

Kosmische straling bestaat uit elektrisch geladen deeltjes die de aarde uit alle richtingen bombarderen en die een energiegehalte hebben dat tot honderd miljoen keer hoger kan zijn dan wat deeltjesversnellers kunnen bereiken. Volgens natuurkundigen zijn slechts twee fenomenen in staat om deeltjes zo'n hoge energie te geven: massieve zwarte gaten in het hart van actieve sterrenstelsels, en heftige uitbarstingen van energie bekend als gammastraalflitsen. Wetenschappers zoals Nick Van Eijndhoven aan de Vrije Universiteit Brussel gebruiken neutrino's, deeltjes die ongemerkt dwars doorheen alles vliegen en die waarschijnlijk samen met kosmische straling worden uitgezonden, om zicht te krijgen op dit spectaculaire, maar mysterieuze proces. In het topvakblad Nature beschrijven ze echter dat ze in driehonderd waargenomen gammastraalflitsen géén neutrino's aantroffen. Dat was totaal onverwacht. Het resultaat zou kunnen betekenen dat het model van de gigantische uitbarstingen van energie in gammastralen als bron van kosmische straling fout is. Maar omdat de gebruikte detector nog niet helemaal af is, zou het ook kunnen dat er gedetailleerdere metingen nodig zijn om tot een sluitend inzicht te komen. (DD)