Fastfood ontregelt onze afweer

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Ons lichaam reageert op dezelfde manier op te veel vetten en calorieën als op een gevaarlijke bacteriële infectie.

De mensheid moet vroeger een breed gamma aan dieren en planten in haar voeding hebben opgenomen, maar nu onze voedingsindustrie vooral op verwerkt voedsel is gebaseerd, is dat heel wat minder geworden. Wetenschappers schatten dat er wereldwijd zo’n 300.000 eetbare plantensoorten zijn, maar de meeste mensen halen hun energie uit amper vier planten: rijst, aardappelen, tarwe en maïs.

Hoe meer soorten dieren en planten een voeding bevat, hoe gezonder ze is

Carl Lachat van het Departement Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de UGent en zijn collega’s onderzochten het dieet van plattelandsmensen uit zeven ontwikkelingslanden. Ze registreerden in totaal 234 soorten dieren en planten op het menu. Minder dan een derde van het aanbod werd in meer dan één land geregistreerd. Slechts negen soorten werden in alle landen geconsumeerd. Ze verschaften meer dan 60 procent van de energieopname.

Intrigerend was de vaststelling in Proceedings of the National Academy of Sciences dat een voeding gezonder wordt naarmate ze meer soorten omvat: er worden dan meer vitaminen en broodnodige mineralen opgenomen. Daardoor kan er een onlosmakelijk verband worden gelegd tussen biodiversiteit en levenskwaliteit.

Aan de andere kant van het gezondevoedingsspectrum dook een onderzoek op waaruit blijkt dat fastfood ons immuunsysteem agressiever maakt. Het reageert op dezelfde manier op te veel vetten en calorieën als op een gevaarlijke bacteriële infectie, namelijk door speciale ontstekingsboodschappers te activeren. Volgens Cell kan de overdreven reactie uitmonden in aandoeningen als aderverkalking en suikerziekte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content