Experts hebben op een congres rond infectiezieken in Wenen gewaarschuwd voor de opmars van een nieuwe superbacterie die resistent is voor de bekende antibiotica. In België zou al tien procent van de bevolking drager zijn en in Nederland is 80 procent van het kippenvlees ermee besmet. Dat schrijft De Morgen.

De zogenaamde esbl-vormende bacteriën produceren stoffen die belangrijke antibiotica zoals penicilline, amoxicilline en cefalosporinen inactiveren waardoor ze ongevoelig worden voor die behandelingen.

De resistentie komt vooral voor bij de bacterie E. coli, een erg frequente darmbacterie bij de mens. Bij vrouwen veroorzaakt die een blaasontsteking die moeilijk te behandelen valt.

De gevolgen voor ziekenhuispatiënten zijn nog erger. Ze kunnen gaan van long- en darmontstekingen tot infecties van wonden en bloed.

Pessimistisch

Volgens de Belgische expert ter zake, professor microbiologie Herman Goossens (UZA), vormt deze superbacterie een veel groter probleem dan de bekende ziekenhuisbacterie.

Hij is pessimistisch: "Het goede nieuws is dat het nog vrij zeldzaam is, maar ik vrees dat we dit nog zeer moeilijk onder controle gaan krijgen. De aanpak van mrsa is vergeleken met esbl-bacteriën een lachertje."

Experts hebben op een congres rond infectiezieken in Wenen gewaarschuwd voor de opmars van een nieuwe superbacterie die resistent is voor de bekende antibiotica. In België zou al tien procent van de bevolking drager zijn en in Nederland is 80 procent van het kippenvlees ermee besmet. Dat schrijft De Morgen. De zogenaamde esbl-vormende bacteriën produceren stoffen die belangrijke antibiotica zoals penicilline, amoxicilline en cefalosporinen inactiveren waardoor ze ongevoelig worden voor die behandelingen. De resistentie komt vooral voor bij de bacterie E. coli, een erg frequente darmbacterie bij de mens. Bij vrouwen veroorzaakt die een blaasontsteking die moeilijk te behandelen valt. De gevolgen voor ziekenhuispatiënten zijn nog erger. Ze kunnen gaan van long- en darmontstekingen tot infecties van wonden en bloed. Pessimistisch Volgens de Belgische expert ter zake, professor microbiologie Herman Goossens (UZA), vormt deze superbacterie een veel groter probleem dan de bekende ziekenhuisbacterie. Hij is pessimistisch: "Het goede nieuws is dat het nog vrij zeldzaam is, maar ik vrees dat we dit nog zeer moeilijk onder controle gaan krijgen. De aanpak van mrsa is vergeleken met esbl-bacteriën een lachertje."