Evenveel gendervarianten als volwassen mensen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Alle mensen zouden subtiele genderverschillen vertonen op basis van hun calciumregulatie.

Emeritus hoogleraar biologie Arnold De Loof van de KU Leuven stelt in Communicative & Integrative Biology dat er evenveel gendervarianten als volwassen mensen zijn. De mensheid bestaat dus niet zomaar uit mannen en vrouwen – op basis van geslachtschromosomen, geslachtscellen en geslachtshormonen – maar uit een fluïde eindeloze reeks van genders.

Argumenten voor die boude stelling haalt hij uit zijn vakgebied, de fysiologie. Dat is in de discussie over geslacht en gender tot dusver niet aan bod gekomen. Zijn uitgangspunt: iedere mens heeft een verschillend calcium-homeostasesysteem, een systeem dat de concentratie van calciumionen rond cellen in balans moet houden. Calcium is een belangrijke component van de elektrische boodschappen die cellen elkaar sturen.

Calcium staat onder hormonale controle. Zo stoten vrouwen onder druk van hun geslachtshormonen meer calcium uit dan mannen. Maar er zit zo veel variatie op die calciumregulatie, dat het vertaald zou kunnen worden in subtiele genderverschillen. Daarom lanceerde De Loof in 2015 het concept ‘calcigender’. Op die manier wil hij een biologische brug slaan tussen de concepten geslacht en gender. Gender is voor De Loof dus vooral een fysiologisch gegeven. Maar hij betreurt dat ‘gender-sociologen doorgaans niet geïnteresseerd zijn in de biologische basis van gender’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content