Het is altijd plezant je eigen situatie te vergelijken met die van andere koppels. In het beste geval kom je er goed vanaf, zitten anderen in de miserie, in het slechtste geval is het elders beter. Evalueren, het gebeurt automatisch.

Volgens het vakblad Biological Psychiatry helpt de boodschappermolecule serotonine in de hersenen bij het evalueren van de kwaliteit van een koppel als koppel (wat meteen het belang van die evaluatie relativeert, want ze hangt af van je eigen ingesteldheid). Mensen met een lage activiteit van serotonine in het hoofd evalueerden koppels op foto's systematisch als minder intiem en minder romantisch dan proefpersonen met een normaal serotoninegehalte.

Omdat we ons uiteraard nooit bewust zijn van de hoeveelheid serotonine die er op een bepaald moment in ons hoofd actief is - het moet leefbaar blijven - weten we ook nooit welke norm we hanteren bij onze evaluaties.

Een laag serotoninegehalte is gelinkt aan symptomen van depressie, wat kan verklaren waarom het dan ook moeilijker is elders intimiteit en romantiek te zien. Wetenschappers zijn naarstig op zoek naar middelen om het serotoninegehalte in een hoofd in gunstige zin, en permanent, te beïnvloeden. (DD)

Het is altijd plezant je eigen situatie te vergelijken met die van andere koppels. In het beste geval kom je er goed vanaf, zitten anderen in de miserie, in het slechtste geval is het elders beter. Evalueren, het gebeurt automatisch. Volgens het vakblad Biological Psychiatry helpt de boodschappermolecule serotonine in de hersenen bij het evalueren van de kwaliteit van een koppel als koppel (wat meteen het belang van die evaluatie relativeert, want ze hangt af van je eigen ingesteldheid). Mensen met een lage activiteit van serotonine in het hoofd evalueerden koppels op foto's systematisch als minder intiem en minder romantisch dan proefpersonen met een normaal serotoninegehalte. Omdat we ons uiteraard nooit bewust zijn van de hoeveelheid serotonine die er op een bepaald moment in ons hoofd actief is - het moet leefbaar blijven - weten we ook nooit welke norm we hanteren bij onze evaluaties. Een laag serotoninegehalte is gelinkt aan symptomen van depressie, wat kan verklaren waarom het dan ook moeilijker is elders intimiteit en romantiek te zien. Wetenschappers zijn naarstig op zoek naar middelen om het serotoninegehalte in een hoofd in gunstige zin, en permanent, te beïnvloeden. (DD)