De Europese "ijssatelliet" is succesvol gelanceerd vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan. De Cryosat-2 moet de ijsmassa op Aarde met een ongeziene precisie en in alle omstandigheden meten.

De lancering was rechtstreeks te volgen op ESA TV van het Europese ruimteagentschap. De Russische Dnepr-draagraket bracht de Cryosat-2 in een net niet polaire baan op zowat 720 kilometer hoogte.

De ijssatelliet moet zowel het ijs op het land als op en in het water meten. Daarnaast moet de Cryosat-2 het verband proberen te vinden tussen het afsmelten van het poolijs en de stijging van het zeeniveau. Bij het onderzoek is de Siral-radar het belangrijkste instrument.

Missie

De missie van de 720 kilo wegende Cryosat-2 zal normaal 3,5 jaar duren maar kan met twee jaar verlengd worden. De kostprijs bedraagt in totaal 140 miljoen euro.

Bouwer Astrium, dochterbedrijf van EADS, nam 31 bedrijven uit 17 landen onder de arm als onderaannemer. Zo zorgde Thales Alenia Space Etca in Charleroi voor de subvoedingssystemen voor de communicatie met de grond.

Mislukt

Op 8 oktober 2005 mislukte de eerste poging om een ijssatelliet te lanceren. Toen ging de Cryosat-1 verloren door een mankement in de tweede trap van de Russische Rockot-draagraket.

De Europese "ijssatelliet" is succesvol gelanceerd vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan. De Cryosat-2 moet de ijsmassa op Aarde met een ongeziene precisie en in alle omstandigheden meten. De lancering was rechtstreeks te volgen op ESA TV van het Europese ruimteagentschap. De Russische Dnepr-draagraket bracht de Cryosat-2 in een net niet polaire baan op zowat 720 kilometer hoogte. De ijssatelliet moet zowel het ijs op het land als op en in het water meten. Daarnaast moet de Cryosat-2 het verband proberen te vinden tussen het afsmelten van het poolijs en de stijging van het zeeniveau. Bij het onderzoek is de Siral-radar het belangrijkste instrument. Missie De missie van de 720 kilo wegende Cryosat-2 zal normaal 3,5 jaar duren maar kan met twee jaar verlengd worden. De kostprijs bedraagt in totaal 140 miljoen euro. Bouwer Astrium, dochterbedrijf van EADS, nam 31 bedrijven uit 17 landen onder de arm als onderaannemer. Zo zorgde Thales Alenia Space Etca in Charleroi voor de subvoedingssystemen voor de communicatie met de grond. Mislukt Op 8 oktober 2005 mislukte de eerste poging om een ijssatelliet te lanceren. Toen ging de Cryosat-1 verloren door een mankement in de tweede trap van de Russische Rockot-draagraket.