Europa bouwt grootste optische telescoop ter wereld

© AFP

De Zuidelijke Europese Sterrenwacht ESO bouwt de grootste optische telescoop ter wereld.

De hoofdspiegel van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) zal een diameter van ongeveer veertig meter hebben, dat is vier keer groter dan de huidige grootste telescoop. De telescoop zal in het zichtbare en het infrarode licht werken en zal zo krachtig zijn dat men zelfs donkere planeten ver buiten ons zonnestelsel zal kunnen waarnemen.

Vanaf begin volgend decennium moet de telescoop onder andere speuren naar Aarde-achtige planeten waar leven kan gedijen. Voor de bouw moet eerst een weg op de 3036 meter hoge berg worden aangelegd.

Duisternis en droogte

De ELR komt op de berg Cerro Armazones in de Noord-Chileense regio Antofagasta te staan, zowat 20 km van de VLT-telescoop van de ESO op de berg Paranal. Dat gebied, in de Atacama-woestijn, is door zijn duisternis en droogte bijzonder geschikt voor astronomiewaarnemingen.

Op een bijeenkomst van de ESO-raad in Garching bij München spraken de lidstaten van de ESO zich uit voor het 1,083 miljard euro kostende programma. Vier, waaronder België, moeten nog wel een “ja” krijgen in eigen land, maar dat is zo goed als zeker. Nog vier andere doen hun best om “in een nabije toekomst” mee te doen.

Nog binnen het jaar start het werk aan de telescoop in Chili. Voorlopig is enkel geld vrijgegeven voor voorbereidende bouwwerkzaamheden, tot de lidstaten samen garant staan voor minstens 90 procent van de kosten.

In 2012 bestaat de ESO (Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek in het Zuidelijk Halfrond) 50 jaar. De organisatie bestaat uit 15 landen: Oostenrijk, België, Brazilië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Finland, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content