De GP-B werd in 2004 gelanceerd om de theorieën van Einstein te testen. De kunstmaan beschikt daarvoor over ultraprecieze gyroscopen en richtte die vanuit een polaire baan rondom onze planeet op één enkele ster, IM Pegasi. Als gravitatie geen invloed zou hebben op tijd en ruimte, dan zouden de gyroscopen zich altijd in dezelfde richting oriënteren. Maar er traden meetbare kleinere veranderingen op, veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de aarde. Meteen zijn twee van de belangrijkste postulaten van Einstein in het kader van zijn algemene relativiteitstheorie bewezen.

Geodetisch effect

De eerste voorspelling is het geodetisch effect of de vervorming van tijd en ruimte rond een object met een grote aantrekkingskracht. De tweede is de hoeveelheid tijd en ruimte die zo'n object beïnvloedt terwijl het rond zijn eigen as draait. Hoofdonderzoeker Francis Everitt van de Universiteit van Stanford legde het op een Pooh-beer manier uit: "Stel u onze planeet voor als ze zou zijn ondergedompeld in honing. Terwijl de planeet roteert, dan gaat de honing errond vervormen. Hetzelfde gebeurt met tijd en ruimte."

Astrofysisch onderzoek

De bevestiging van de twee postulaten heeft verregaande gevolgen voor het astrofysisch onderzoek. De al in 1959 begonnen voorbereiding van de missie leidde ook al tot "aardse" doorbraken, bijvoorbeeld voor gps-technologie die staat of valt met de precisie van tijds- en ruimtebepaling. (Belga/AFP)

De GP-B werd in 2004 gelanceerd om de theorieën van Einstein te testen. De kunstmaan beschikt daarvoor over ultraprecieze gyroscopen en richtte die vanuit een polaire baan rondom onze planeet op één enkele ster, IM Pegasi. Als gravitatie geen invloed zou hebben op tijd en ruimte, dan zouden de gyroscopen zich altijd in dezelfde richting oriënteren. Maar er traden meetbare kleinere veranderingen op, veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de aarde. Meteen zijn twee van de belangrijkste postulaten van Einstein in het kader van zijn algemene relativiteitstheorie bewezen.Geodetisch effect De eerste voorspelling is het geodetisch effect of de vervorming van tijd en ruimte rond een object met een grote aantrekkingskracht. De tweede is de hoeveelheid tijd en ruimte die zo'n object beïnvloedt terwijl het rond zijn eigen as draait. Hoofdonderzoeker Francis Everitt van de Universiteit van Stanford legde het op een Pooh-beer manier uit: "Stel u onze planeet voor als ze zou zijn ondergedompeld in honing. Terwijl de planeet roteert, dan gaat de honing errond vervormen. Hetzelfde gebeurt met tijd en ruimte." Astrofysisch onderzoek De bevestiging van de twee postulaten heeft verregaande gevolgen voor het astrofysisch onderzoek. De al in 1959 begonnen voorbereiding van de missie leidde ook al tot "aardse" doorbraken, bijvoorbeeld voor gps-technologie die staat of valt met de precisie van tijds- en ruimtebepaling. (Belga/AFP)