Eindelijk bewijs voor de Sagalassosbreuk in Turkije

Sagalassos © Botaurus, Wikicommons

De aardbeving die afgelopen zondag de archeologische opgravingssite van Sagalassos in Turkije trof, is het eerste echte bewijs voor het bestaan van de zogenaamde “Sagalassosbreuk” in de aardkorst die in de 6de en 7de eeuw ook verantwoordelijk was voor de zware aardbevingen die de stad grotendeels vernielden en de inwoners aanzetten om ze te verlaten.

Dat schrijft de Leuvense geoloog Manuel Sintubin in de Dagkrant van de KU Leuven.

“Uit archeologisch onderzoek door het team van professor Marc Waelkens bleek al lange tijd dat Sagalassos in de 6de en 7de eeuw mogelijk getroffen werd door één of meerdere zware aardbevingen. De gekende ‘actieve’ breuken waarop zich recent aardbevingen voordeden in de regio lagen echter allemaal veel te ver om de verwoestingen in de antieke stad te verklaren”, aldus Sintubin.

Tijdens het onderzoek dat de geoloog ter plekke voerde, vond hij sporen van een tot dusver ongekende breuk in de aardkorst – zoals de bergwand die hoog boven de stad uittorent – maar het bleef bij veronderstellingen. “Toen ik het epicentrum van de aardbeving van zondag intekende, kon ik mijn ogen niet geloven. Deze aardbeving, met een aardbevingshaard op ongeveer 7 km diepte, heeft zich zeer waarschijnlijk voorgedaan op ‘onze’ Sagalassosbreuk”, aldus Sintubin.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content