Dat schrijft de Leuvense geoloog Manuel Sintubin in de Dagkrant van de KU Leuven.

"Uit archeologisch onderzoek door het team van professor Marc Waelkens bleek al lange tijd dat Sagalassos in de 6de en 7de eeuw mogelijk getroffen werd door één of meerdere zware aardbevingen. De gekende 'actieve' breuken waarop zich recent aardbevingen voordeden in de regio lagen echter allemaal veel te ver om de verwoestingen in de antieke stad te verklaren", aldus Sintubin.

Tijdens het onderzoek dat de geoloog ter plekke voerde, vond hij sporen van een tot dusver ongekende breuk in de aardkorst - zoals de bergwand die hoog boven de stad uittorent - maar het bleef bij veronderstellingen. "Toen ik het epicentrum van de aardbeving van zondag intekende, kon ik mijn ogen niet geloven. Deze aardbeving, met een aardbevingshaard op ongeveer 7 km diepte, heeft zich zeer waarschijnlijk voorgedaan op 'onze' Sagalassosbreuk", aldus Sintubin.

(Belga/MS)

Dat schrijft de Leuvense geoloog Manuel Sintubin in de Dagkrant van de KU Leuven. "Uit archeologisch onderzoek door het team van professor Marc Waelkens bleek al lange tijd dat Sagalassos in de 6de en 7de eeuw mogelijk getroffen werd door één of meerdere zware aardbevingen. De gekende 'actieve' breuken waarop zich recent aardbevingen voordeden in de regio lagen echter allemaal veel te ver om de verwoestingen in de antieke stad te verklaren", aldus Sintubin. Tijdens het onderzoek dat de geoloog ter plekke voerde, vond hij sporen van een tot dusver ongekende breuk in de aardkorst - zoals de bergwand die hoog boven de stad uittorent - maar het bleef bij veronderstellingen. "Toen ik het epicentrum van de aardbeving van zondag intekende, kon ik mijn ogen niet geloven. Deze aardbeving, met een aardbevingshaard op ongeveer 7 km diepte, heeft zich zeer waarschijnlijk voorgedaan op 'onze' Sagalassosbreuk", aldus Sintubin. (Belga/MS)