De eilanden in de Stille Oceaan zinken niet door de klimaatopwarming, zoals eerder gedacht. Tot dat besluit kwam een in het magazine 'New Scientist' gepubliceerd onderzoek. De eilanden zouden eerder groter worden.

Door de klimaatopwarming stijgt het zeeniveau en zouden ook de laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan bedreigd zijn. Die bewering deed de bewoners vrezen hun eiland te moeten verlaten. Maar niets is minder waar, zo blijkt nu uit het onderzoek.

Wetenschappers vergeleken historische luchtfoto's met satellietbeelden in hoge resolutie om de evolutie van 27 van de in totaal meer dan 1000 eilanden in de Stille Oceaan in de voorbije zestig jaar te bestuderen. Slechts vier eilanden bleken effectief kleiner geworden.

Zeven eilanden van de Tuvalu-archipel zijn sinds de jaren 50 met meer dan 3 procent aangegroeid. Het eiland Funamanu kreeg er maar liefst 0,44 hectare bij, zo'n 30 procent van haar vorige oppervlakte. Ook de eilanden van het nabijgelegen Kiribati waren groter geworden.

Koraalpuin

De verklaring van die vergroting zou te vinden zijn bij het koraalpuin dat voortdurend in beweging is. Koraalriffen eroderen continu, waardor het koraalpuin naar nabijgelegen eilanden gevoerd wordt, waar het zich opstapelt.

Het onderzoek beweert verder nog dat de eilanden er binnen 100 jaar nog zullen zijn en dat de bewoners zich nog niet dadelijk zorgen hoeven te maken. Toch sluiten de onderzoekers niet uit dat de eilanden op langere termijn wel te lijden zullen hebben onder de stijging van het zeeniveau.

De eilanden in de Stille Oceaan zinken niet door de klimaatopwarming, zoals eerder gedacht. Tot dat besluit kwam een in het magazine 'New Scientist' gepubliceerd onderzoek. De eilanden zouden eerder groter worden. Door de klimaatopwarming stijgt het zeeniveau en zouden ook de laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan bedreigd zijn. Die bewering deed de bewoners vrezen hun eiland te moeten verlaten. Maar niets is minder waar, zo blijkt nu uit het onderzoek. Wetenschappers vergeleken historische luchtfoto's met satellietbeelden in hoge resolutie om de evolutie van 27 van de in totaal meer dan 1000 eilanden in de Stille Oceaan in de voorbije zestig jaar te bestuderen. Slechts vier eilanden bleken effectief kleiner geworden. Zeven eilanden van de Tuvalu-archipel zijn sinds de jaren 50 met meer dan 3 procent aangegroeid. Het eiland Funamanu kreeg er maar liefst 0,44 hectare bij, zo'n 30 procent van haar vorige oppervlakte. Ook de eilanden van het nabijgelegen Kiribati waren groter geworden. Koraalpuin De verklaring van die vergroting zou te vinden zijn bij het koraalpuin dat voortdurend in beweging is. Koraalriffen eroderen continu, waardor het koraalpuin naar nabijgelegen eilanden gevoerd wordt, waar het zich opstapelt. Het onderzoek beweert verder nog dat de eilanden er binnen 100 jaar nog zullen zijn en dat de bewoners zich nog niet dadelijk zorgen hoeven te maken. Toch sluiten de onderzoekers niet uit dat de eilanden op langere termijn wel te lijden zullen hebben onder de stijging van het zeeniveau.