Eerste privébedrijf naar de maan: van wie is de maan eigenlijk?

© iStock

De Amerikaanse overheid zal binnenkort mogelijk de toestemming geven aan een privébedrijf om naar de maan te reizen. Het gaat om een primeur.

Net zoals ze voor de bevoorrading van het Internationaal Ruimtestation ISS een samenwerking is aangegaan met privébedrijven, wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nu hetzelfde doen voor de exploitatie van de maan.

En die allereerste privémissie naar de maan is mogelijk dichterbij dan eerst gedacht. Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal (WSJ) zal de Amerikaanse overheid binnenkort een missie goedkeuren van de ruimtevaart-startup Moon Express om eind 2017 af te reizen naar de maan.

Moon Express wil in eerste instantie een koffertje met wetenschappelijk gereedschap droppen op de maan ‘voor de verder exploratie en commerciële exploitatie’, aldus de website van het bedrijf. Sommigen geloven dat de ontginning van hemellichamen zoals de maan en Mars de oplossing is voor het grondstoffentekort op Aarde.

Buitenaards Wilde Westen

Maar kan een commercieel bedrijf zomaar de maan gaan ontginnen? Of heeft een land het recht om de maan op te eisen? Of nog straffer: wordt de maan straks een soort van buitenaards Wilde Westen?

Omdat men in de jaren 60 nooit gedacht had dat iemand anders dan een land naar de maan zou gaan, zal de internationale wetgeving omtrent ruimtevaart wellicht moeten worden aangepast zodat ze ook voor privébedrijven geldt. Tot dusver bestaat enkel het Outer Space Treaty, dat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd opgesteld, en in tijden van Koude Oorlog door zowel de Verenigde Staten als Rusland, samen met 60 andere landen, meteen werd ondertekend. Het verdrag verklaarde dat de maan en andere hemellichamen eigendom waren van de hele mensheid en enkel en alleen kunnen dienen voor vreedzame doeleinden. Over private organisaties, die hemellichamen wensen te ontginnen, wordt niets gezegd.

Moon Express is niet het enige bedrijf dat strijdt om het recht om naar de diepere ruimte te reizen. De bekendste is ongetwijfeld SpaceX van Elon Musk, dat als doel heeft om tegen 2018 een onbemande ruimtesonde naar de planeet Mars te sturen. Het bedrijf is momenteel betrokken bij gelijkaardige besprekingen als die tussen de Amerikaanse overheid en Moon Express, aldus WSJ. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content