Eerste fossielen van dinosaurussen in Saoedi-Arabië

Tyrannosaurus rex © Reuters

Het Midden-Oosten is voor paleontologen lang een zwarte vlek geweest. Tot nu.

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor de allereerste keer fossielen gevonden van dinosaurussen in het noorden van Saoedi-Arabië nabij de kust van de Rode Zee. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Het was de eerste keer dat de vondsten op het Arabisch schiereiland groot genoeg waren om ze te identificeren.

‘Dat archeologische vondsten op het Arabisch schiereiland zeldzaam zijn, is een understatement. Wat we nu gevonden hebben, past bijna in een schoenendoos’, zegt paleontoloog en hoofdauteur Benjamin Kear van de Uppsala universiteit in Zweden.

72 miljoen jaar oud

Het gebrek aan fossielen in Arabië is te wijten aan het feit dat het afzettingsgesteente gevormd werd in valleien en rivieren tijdens een geologische periode waarin er maar weinig dinosaurussen leefden.

Kear en zijn team identificeerden fossielen van 72 miljoen jaar oud, waaronder enkele wervels van een plantenetende titanosaurus en tanden van de meer gevaarlijke Abelisaurus, een familielid van de Tyrannosaurus.

Hoewel dit de eerste ontdekking van dinosaurusfossielen is in het koninkrijk hopen wetenschappers dat er meer zullen volgen. De vondsten bieden mogelijk ook meer inzicht in de geschiedenis van de aarde en haar landformaties. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content