'Eenzaamheid net zo schadelijk als flink roken'

30/07/10 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarvoor honderdduizendenb mensen werden gevolgd.

Geen vrienden hebben is net zo slecht voor de gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag of alcoholisme. Het is zelfs twee keer zo slecht voor iemand als obesitas (zwaarlijvigheid).

Dat blijkt uit literatuuronderzoek van de Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah. Voor het onderzoek werden meer dan 700.000 mensen gedurende zeven en een half jaar gevolgd. De resultaten werden gepubliceerd in PLoS Medicine.

Eenzaamheid blijkt ook schadelijker voor de gezondheid dan niet sporten. Mensen die veel vrienden, familie en kennissen hebben, leven gemiddeld langer dan mensen met weinig of geen vrienden.

Risicofactor

Eerder bleek al uit onderzoek dat eenzaamheid ook besmettelijk kan zijn. Vooraleer eenzame mensen hun vrienden verliezen, brengen ze eerst hun eenzame gevoelens over op de resterende vrienden. Daardoor beginnen die zich ook eenzaam te voelen.

Onderzoeksleider Julianne Holt-Lunstad pleit ervoor dat de Amerikaanse overheid eenzaamheid net als roken en overgewicht als een risicofactor zou bestempelen en er een beleid voor ontwikkelt.

Bron: Elsevier

Onze partners