Een vos in de buurt is gezond

© Reuters

Het lijkt erop dat vossen nuttig zijn in de strijd tegen de ziekte van Lyme.

Er duiken angstige berichten op van ouders die zich bezorgd maken over het gegeven dat hun kinderen op kamp tekenbeten kregen. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen, een bacteriële infectie die dikwijls geen merkbare symptomen uitlokt, maar in een aantal gevallen kan uitgroeien tot een chronische en potentieel gevaarlijke ziekte.

De teken leven doorgaans in de holletjes van muizen, maar om zich over grotere afstanden te verplaatsen hebben ze grotere zoogdieren nodig, zoals reeën. Doorgaans wordt de toename van het aantal teken, en van de ziekte van Lyme, in onze contreien toegeschreven aan het herstel van de reeënpopulatie.

Maar Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de vos een cruciale rol kan spelen in het tekenverhaal. Onderzoekers melden in de Proceedings of the National Academy of Sciences dat op plaatsen waar de vos het moeilijk krijgt, onder meer als gevolg van competitie met de coyote, de ziekte van Lyme sterker oprukt dan elders.

Dat zou te maken hebben met het gegeven dat vossen een invloed hebben op de muizenpopulaties die een grote rol spelen in het infecteren van teken met de ziekte. Vossen eten muizen, en beperken daardoor de kans op het verspreiden van de teek en de bacterie.

De kracht van het verband kan niet genegeerd worden, oordelen gerenommeerde ecologen over de studie. Het is dus nuttig om in het kader van de heksenjacht die de jagers bij ons tegen de vos voeren, daarin bijgestaan door minister Joke Schauvliege, de eventuele positieve aspecten voor de volksgezondheid van dit prachtige dier onder het licht te brengen.

Of, om het eens op zijn ‘jagers’ te zeggen: misschien moeten de minister en de jagers binnen afzienbare tijd verantwoordelijk worden gesteld voor een verdere toename van de ziekte, wegens hun viseren van een nuttig hulpmiddel in de strijd tegen het probleem. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content