Onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis uit Hasselt zijn er, in samenwerking met de Universiteit Hasselt, in geslaagd een nieuw stamceltype te isoleren uit het menselijk hart. Daarmee kunnen ze hartweefsel kweken dat mensen kan helpen na een hartinfarct.

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, lopen schade op aan het hartweefsel, soms met fatale gevolgen. Dat weefsel kan nu echter opnieuw worden aangemaakt en teruggeplaatst, zo hebben de wetenschappers van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt (Laboratorium Experimentele Hematologie en de dienst Cardiovasculaire Heelkunde) vastgesteld. Ze deden hier succesvol onderzoek naar, in samenwerking met de Universiteit Hasselt (faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen).

Bij proefdieren hebben ze eerst een nieuw type stamcellen kunnen isoleren, dat het weefsel kan aanmaken. Ook bij mensen is dat gelukt. In een volgend stadium kan het weefsel nu ook bij mensen worden teruggeplaatst, waardoor hartspiercellen de patiënt er opnieuw bovenop helpen.

De bevindingen van het onderzoeksteam zijn gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Cardiovascular Research. Het onderzoek kadert in het Limburg Clinical Research Program dat onder meer samen met de UHasselt georganiseerd wordt. In het Jessa Ziekenhuis is men al meer dan 10 jaar actief in het onderzoeksdomein van cardiaal stamcelonderzoek. (Belga/TE)

Onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis uit Hasselt zijn er, in samenwerking met de Universiteit Hasselt, in geslaagd een nieuw stamceltype te isoleren uit het menselijk hart. Daarmee kunnen ze hartweefsel kweken dat mensen kan helpen na een hartinfarct. Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, lopen schade op aan het hartweefsel, soms met fatale gevolgen. Dat weefsel kan nu echter opnieuw worden aangemaakt en teruggeplaatst, zo hebben de wetenschappers van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt (Laboratorium Experimentele Hematologie en de dienst Cardiovasculaire Heelkunde) vastgesteld. Ze deden hier succesvol onderzoek naar, in samenwerking met de Universiteit Hasselt (faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen). Bij proefdieren hebben ze eerst een nieuw type stamcellen kunnen isoleren, dat het weefsel kan aanmaken. Ook bij mensen is dat gelukt. In een volgend stadium kan het weefsel nu ook bij mensen worden teruggeplaatst, waardoor hartspiercellen de patiënt er opnieuw bovenop helpen. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Cardiovascular Research. Het onderzoek kadert in het Limburg Clinical Research Program dat onder meer samen met de UHasselt georganiseerd wordt. In het Jessa Ziekenhuis is men al meer dan 10 jaar actief in het onderzoeksdomein van cardiaal stamcelonderzoek. (Belga/TE)