Een derde van wereldbevolking besmet met tbc-bacterie

© Science Photo Library

Ondanks grote inspanningen laat de tuberculosebacterie zich niet opzijzetten.

Tuberculose zal dit jaar nog 9,8 miljoen nieuwe besmettingen veroorzaken – meer dan ooit tevoren in de geschiedenis.

Anil Koul en zijn collega’s van het bedrijf Janssen Research and Development (met zetel in het Kempense Beerse) stellen in een overzichtsartikel in het wetenschappelijke topvakblad Nature dat, ondanks een halve eeuw van intense chemische aanvallen op de ziekte, wereldwijd nog altijd een derde van de mensen met de bacterie besmet is. Die kan lang in slapende toestand in een lichaam vertoeven, zodat het nooit zeker is wanneer iemand ziek zal worden. Vooral in ontwikkelingslanden kan de besmettingsgraad hoog zijn.

De bacterie toont zich enorm flexibel in het verwerven van weerstand tegen de middelen die wij tegen haar inzetten. Vandaar dat er grondig moet worden nagedacht over nieuwe manieren om ze aan te pakken.

Dat omhelst zowel het bewerken van bestaande middelen om ze efficiënter te maken als het vinden van een totaal andere aanpak. Dat laatste is cruciaal, want het is van in 1963 geleden dat er nog iets substantieel nieuws gevonden werd in de strijd tegen de ziekte. Vandaag bestaat de klassieke aanpak van tbc uit een tot twee jaar durende behandeling waarin een tiental verschillende antibiotica kan worden ingezet.

Genetica

De kennis van het genetisch materiaal van de bacterie moet de identificatie van nieuwe schietschijven voor geneesmiddelen vergemakkelijken. De onderzoekers van het bedrijf hebben al een nieuw middel, waarvan ze de werking aan het onderzoeken zijn. Het werkt in op de energievoorziening van de bacterie. Elders wordt gesleuteld aan andere middelen (vaccins inbegrepen).
Internationale organisaties willen tbc tegen 2050 volledig uitroeien.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content