Een derde van de mensheid kan Melkweg niet meer zien

De Melkweg, gezien vanuit Australië © Reuters

Een derde van de mensen op de Aarde kan niet meer naar de nachthemel kijken en de Melkweg in al haar glorie aanschouwen, zo zeggen wetenschappers.

Italiaanse en Amerikaanse experts hebben een nieuwe ‘lichtvervuilingsatlas’ opgesteld die aantoont dat in veel gebieden in de wereld de Melkweg verborgen zit achter een waas van licht. 1 op 3 mensen kan ons sterrenstelsel niet meer zien. Toen de vorige atlas werd opgesteld, 15 jaar geleden, was dat nog 1 op 5.

Ogen openen

Hoofdauteur Fabio Falchi hoopt dat de nieuwe atlas, die in het vakblad Science Advances werd gepubliceerd, de mensen ‘eindelijk de ogen doet openen over het probleem van lichtpollutie.’

Het probleem is het grootst in de verstedelijkte gebieden van ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, waar zo’n 80 procent van de bevolking getroffen is door lichtvervuiling. Enkel de nationale parken zijn er nog schuilplaatsen voor de duisternis.

‘Er zijn generaties van mensen in de Verenigde Staten die nog nooit de Melkweg hebben gezien’, aldus Chris Elvidge van de National Centres for Environmental Information in Boulder, Colorado. ‘Een groot stuk van onze band met de kosmos is verloren gegaan.’

‘Lichtverontreiniging is het gevolg van het geloof dat kunstlicht de veiligheid doet toenemen op de weg en misdaden verhindert, maar deze these is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs’, aldus de studie.

De gevaren van te veel licht

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat lichtpollutie een wereldwijd probleem is. Maar niet alleen ons uitzicht op de Melkweg lijdt eronder. De overbelichting heeft ook een impact op onze cultuur, gezondheid en duurzaamheid. Zo heeft kunstlicht een rechtsreeks effect op de menselijke fysiologie en het gedrag. Het kan onze interne klok aantasten en de productie van sommige van onze hormonen in de war sturen. Het kan de slaap verstoren doordat de productie van melatonine daalt en de hoeveelheid cortisol stijgt.

Ook wilde dieren kunnen last krijgen van kunstlicht. Jonge zeeschildpadden die net geboren zijn, raken gedesoriënteerd door het straatlicht nabij de kust en trekken landinwaarts in plaats van de oceaan in. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content