De wereldwijde bevolkingsgroei en de stijgende consumptie hebben een veel grotere impact op het milieu dan aanvankelijk gedacht. Maar liefst een derde van alle planten- en dierensoorten in de wereld dreigt deze eeuw nog uit te sterven.

Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat de Britse krant The Times al kon inkijken. De studie stelt dat er duidelijk een link bestaat tussen de economische groei en het tempo waaraan planten en dieren uitsterven.

"Dit wordt een groot probleem als we het onduurzame patroon van productie en consumptie voorzetten", zegt Ahmed Djoghlaf, de VN-specialist op het vlak van biodiversiteit. Hij verwijst naar de expansie van landen zoals China, India en Brazilië die, net als de ontwikkelde westerse naties, een enorme bedreiging vormen voor het milieu.

"Tegen 2050 zouden er negen miljard mensen rondlopen op deze planeet. Als die allemaal gaan leven zoals de Amerikanen, zullen we in de toekomst vijf planeten nodig hebben", waarschuwt Djoghlaf. Volgens hem zal ook de mensheid leiden onder de uitroeiing van bepaalde soorten omdat sommigen belangrijk zijn voor onze grondstoffen en ons voedsel.

17.291 soorten bedreigd

Uit de meest recente studie door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) blijkt dat 17.291 van de 46.677 verschillende soorten met uitsterven bedreigd zijn. Bij de amfibieën is 30 procent in gevaar, bij de ongewervelde dieren 35 procent en bij de planten 70 procent.

Bij de zoogdieren wordt 21 procent van alle 5.490 soorten bedreigd. Daarvan staan er 79 op de rode lijst van het IUCN. In de groep 'enorm bedreigd' zijn er 188 soorten, 499 hebben de status 'bedreigd' en 505 zoogdieren zijn gecategoriseerd als 'kwetsbaar'.

Djoghlaf waarschuwt dat de bedreiging van de marine-ecosystemen significant is gestegen. Vooral de dolfijnen, maar ook koraalriffen, worden bedreigd.

Groeiende wereldbevolking

Het nieuwe VN-rapport besluit dat er geen enkel land in de wereld er in geslaagd is om het verlies aan biodiversiteit terug te dringen. Volgens schattingen zou de wereldbevolking tegen 2050 groeien van 6,8 miljard tot 9 miljard. Daarvan zou twee derde leven in de steden. In China alleen al, zouden er 400 nieuwe steden ontstaan met populaties groter dan een miljoen mensen.

De wereldwijde bevolkingsgroei en de stijgende consumptie hebben een veel grotere impact op het milieu dan aanvankelijk gedacht. Maar liefst een derde van alle planten- en dierensoorten in de wereld dreigt deze eeuw nog uit te sterven. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat de Britse krant The Times al kon inkijken. De studie stelt dat er duidelijk een link bestaat tussen de economische groei en het tempo waaraan planten en dieren uitsterven. "Dit wordt een groot probleem als we het onduurzame patroon van productie en consumptie voorzetten", zegt Ahmed Djoghlaf, de VN-specialist op het vlak van biodiversiteit. Hij verwijst naar de expansie van landen zoals China, India en Brazilië die, net als de ontwikkelde westerse naties, een enorme bedreiging vormen voor het milieu. "Tegen 2050 zouden er negen miljard mensen rondlopen op deze planeet. Als die allemaal gaan leven zoals de Amerikanen, zullen we in de toekomst vijf planeten nodig hebben", waarschuwt Djoghlaf. Volgens hem zal ook de mensheid leiden onder de uitroeiing van bepaalde soorten omdat sommigen belangrijk zijn voor onze grondstoffen en ons voedsel.17.291 soorten bedreigd Uit de meest recente studie door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) blijkt dat 17.291 van de 46.677 verschillende soorten met uitsterven bedreigd zijn. Bij de amfibieën is 30 procent in gevaar, bij de ongewervelde dieren 35 procent en bij de planten 70 procent. Bij de zoogdieren wordt 21 procent van alle 5.490 soorten bedreigd. Daarvan staan er 79 op de rode lijst van het IUCN. In de groep 'enorm bedreigd' zijn er 188 soorten, 499 hebben de status 'bedreigd' en 505 zoogdieren zijn gecategoriseerd als 'kwetsbaar'. Djoghlaf waarschuwt dat de bedreiging van de marine-ecosystemen significant is gestegen. Vooral de dolfijnen, maar ook koraalriffen, worden bedreigd.Groeiende wereldbevolking Het nieuwe VN-rapport besluit dat er geen enkel land in de wereld er in geslaagd is om het verlies aan biodiversiteit terug te dringen. Volgens schattingen zou de wereldbevolking tegen 2050 groeien van 6,8 miljard tot 9 miljard. Daarvan zou twee derde leven in de steden. In China alleen al, zouden er 400 nieuwe steden ontstaan met populaties groter dan een miljoen mensen.