Een wat vreemd verslag in het blad Science News suggereert dat zelfs de economische crisis een effect kan hebben op de activiteit van genen. Onder druk van de dreiging van armoede kunnen moeders met een speciale variant van een welbepaald gen zich ineens veel agressiever gaan gedragen ten opzichte van hun eigen kinderen. Economische onzekerheid kan van moeders ruwe ouders maken op dezelfde manier als armoede en andere rechtstreekse vormen van economisch lijden. De crisis kan dus de thuiswereld waarin kinderen opgroeien beïnvloeden.

Het gen in kwestie bevat informatie over een ankerplaats op hersencellen voor de molecule dopamine: een prikkeloverdrager die meespeelt in de sturing van een goed gevoel. Sommige varianten ervan zijn gelinkt aan geweld, overmatig alcoholverbruik en hyperactiviteit. Vooral moeders die twee kopieën van zo'n afwijkende variant hebben geërfd, zouden niet altijd even aangenaam zijn voor hun kinderen.

De vraag is natuurlijk wat er eventueel met die kennis moet gebeuren. (DD)

Een wat vreemd verslag in het blad Science News suggereert dat zelfs de economische crisis een effect kan hebben op de activiteit van genen. Onder druk van de dreiging van armoede kunnen moeders met een speciale variant van een welbepaald gen zich ineens veel agressiever gaan gedragen ten opzichte van hun eigen kinderen. Economische onzekerheid kan van moeders ruwe ouders maken op dezelfde manier als armoede en andere rechtstreekse vormen van economisch lijden. De crisis kan dus de thuiswereld waarin kinderen opgroeien beïnvloeden. Het gen in kwestie bevat informatie over een ankerplaats op hersencellen voor de molecule dopamine: een prikkeloverdrager die meespeelt in de sturing van een goed gevoel. Sommige varianten ervan zijn gelinkt aan geweld, overmatig alcoholverbruik en hyperactiviteit. Vooral moeders die twee kopieën van zo'n afwijkende variant hebben geërfd, zouden niet altijd even aangenaam zijn voor hun kinderen. De vraag is natuurlijk wat er eventueel met die kennis moet gebeuren. (DD)