E-neus ruikt darmkanker in menselijke ontlasting

© Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een elektronische neus moet aan de geur van de ontlasting kunnen ruiken of iemand darmkanker heeft of een voorstadium daarvan.

Onderzoekers van het Nederlandse VUmc in Amsterdam verwachten dat dit de komende jaren mogelijk wordt.

“De eerste veelbelovende stappen zijn gezet”, zegt Tim de Meij, arts van de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Het onderzoek van hem en collega-arts Nanne de Boer is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer.

Voor het onderzoek moest de neus, eNose genoemd, aan 157 verschillende monsters met ontlasting ruiken. Op basis daarvan werden verschillen waargenomen tussen poepmonsters van gezonde mensen en patiënten met dikkedarmkanker en dikkedarmpoliepen.

Minder inwendige onderzoeken

“Er is nog veel meer onderzoek nodig en het zal nog vele jaren duren voordat we deze techniek kunnen gebruiken”, benadrukt De Meij. “Maar als het gaat zoals wij hopen, kan darmkanker in een vroeg stadium gedetecteerd worden.”

Ook inwendige onderzoeken, die vaak heel belastend en onplezierig zijn, zullen dan hopelijk minder vaak worden ingezet.

De onderzoekers bekijken ook of de neus andere darmaandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn in een vroeg stadium kan opsporen.

Longkanker ‘ruiken’ in uitgeademde lucht

De techniek om geuren via een elektronisch apparaat te detecteren bestaat al enkele decennia, maar in de medische wereld wordt de eNose nog niet op grote schaal gebruikt.

Aanvankelijk werd de techniek alleen toegepast om explosieven, drugs of chemische wapens op te sporen, later ook om na te gaan of voeding bedorven of vervuild is.

Nochtans tonen recente wetenschappelijke studies aan dat verschillende andere vormen van kanker, zoals longkanker, kunnen worden gedetecteerd door uitgeademde lucht te onderzoeken met een elektronische neus, en soms ook met getrainde honden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content