Voor wie veel met dieren bezig is, is het geen verrassing, maar omdat de Journal of Experimental Biology een opvallende studie presenteert, wordt het toch nieuws: dieren hebben niet alleen een persoonlijkheid, maar die bepaalt ook hun gezondheid.

Onderzoekers evalueerden op basis van een proef met een nieuw type voedsel in een volière het karakter van 22 groenvinken. Drieste vogels hadden doorgaans maar een paar seconden nodig voor ze zich aan de nieuwigheid waagden, bangere dieren lieten er soms een half uur overheen gaan.

Vervolgens werd de persoonlijkheid van de diertjes gelinkt aan concrete metingen van hun weerstand tegen stress, met name de concentratie van potentieel voor de gezondheid schadelijke zuurstofderivaten in het bloed. Veel derivaten impliceert een lage weerstand tegen stress, en omgekeerd.

De tests wezen uit dat durvende en nieuwsgierige vogels veel minder last hadden van stress dan andere diertjes.

De bedoeling is nu het experiment over te doen met dieren in de vrije natuur. Want voorzichtige vogels mogen in een volière dan wel in het nadeel zijn, in vrijheid krijgen ze te maken met sperwers en andere roofdieren, zodat ze er voordeel uit kunnen halen om wat minder driest te zijn. Van koolmezen is al aangetoond dat in sommige omstandigheden waaghalzen meer succes hebben, maar in andere voorzichtige individuen.

Van mensen is al langer bekend dat hun persoonlijkheid een sterke invloed heeft op hun gedrag en hun gezondheid, waarbij verlegen types dikwijks ook slechter op stress reageren dan andere. (DD)

Voor wie veel met dieren bezig is, is het geen verrassing, maar omdat de Journal of Experimental Biology een opvallende studie presenteert, wordt het toch nieuws: dieren hebben niet alleen een persoonlijkheid, maar die bepaalt ook hun gezondheid. Onderzoekers evalueerden op basis van een proef met een nieuw type voedsel in een volière het karakter van 22 groenvinken. Drieste vogels hadden doorgaans maar een paar seconden nodig voor ze zich aan de nieuwigheid waagden, bangere dieren lieten er soms een half uur overheen gaan. Vervolgens werd de persoonlijkheid van de diertjes gelinkt aan concrete metingen van hun weerstand tegen stress, met name de concentratie van potentieel voor de gezondheid schadelijke zuurstofderivaten in het bloed. Veel derivaten impliceert een lage weerstand tegen stress, en omgekeerd. De tests wezen uit dat durvende en nieuwsgierige vogels veel minder last hadden van stress dan andere diertjes. De bedoeling is nu het experiment over te doen met dieren in de vrije natuur. Want voorzichtige vogels mogen in een volière dan wel in het nadeel zijn, in vrijheid krijgen ze te maken met sperwers en andere roofdieren, zodat ze er voordeel uit kunnen halen om wat minder driest te zijn. Van koolmezen is al aangetoond dat in sommige omstandigheden waaghalzen meer succes hebben, maar in andere voorzichtige individuen. Van mensen is al langer bekend dat hun persoonlijkheid een sterke invloed heeft op hun gedrag en hun gezondheid, waarbij verlegen types dikwijks ook slechter op stress reageren dan andere. (DD)