Drugresistente malaria rukt op in Zuidoost-Azië

© Getty Images/iStockphoto
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Drugresistente malaria rukt op in Zuidoost-Azië en heeft ondertussen de grens tussen Cambodja en Thailand bereikt. Wetenschappers waarschuwen dat snelle actie nodig is om een verdere verspreiding tegen te gaan.

Uit een studie is gebleken dat malariaparasieten die resistent zijn tegen antimalariamedicijnen zich verspreiden in Zuidoost-Azië. Wetenschappers vragen om ‘radicale actie’ om de verspreiding te stoppen.

In het onderzoek, dat in de New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, staat te lezen dat de verspreiding van de resistente parasieten de recente vooruitgang in malariacontrole kan ondermijnen.

Bezorgdheid

De onderzoekers analyseerden bloedstalen van meer dan 1.000 malariapatiënten in tien landen in Azië en Afrika. Daaruit bleek dat de malariaparasiet resistent geworden was tegen belangrijke medicatie – artemisinines – in het westen en het noorden van Cambodja, Thailand, Vietnam en het oosten van Birma.

In het centrum van Birma, het zuiden van Laos en het noordoosten van Cambodja werden geen tekens van opkomende resistentie waargenomen. Ook in de drie onderzochte Afrikaanse landen – Kenia, Nigeria en de Democratische Republiek Congo – werd geen bewijs gevonden voor resistente parasieten.

De wetenschappers zijn vooral bezorgd over de grens tussen Cambodja en Thailand waar in het verleden ook resistentie tegen andere antimalariamedicatie opkwam.

Snel handelen

‘Bijna in heel Zuidoost-Azië is er nu resistentie’, citeert de Britse omroep BBC de hoofdauteur van het onderzoek, professor Nicholas White van de universiteit van Oxford. ‘Het is erger dan we verwachtten. We moeten snel handelen.’

Volgens White zou het mogelijke zijn om een verdere verspreiding van de resistente parasieten tegen te houden. Maar de conventionele aanpak tegen malaria zou niet toereikend zijn. ‘Er is radicalere actie nodig. Dit moet globaal een gezondheidsprioriteit worden, zonder vertraging’, zei hij op de BBC.

Ondertussen kwamen positieve resultaten voort uit een andere studie. Daaruit bleek dat het eerste malariavaccin ter wereld binnen een jaar klaar zou kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content