Donkere materie blijft mysterie voor wetenschappers

© Reuters

Het mysterie van de beruchte donkere materie in het heelal blijft ondoordringbaar

Een team van astronomen analyseerde de afstand tussen meer dan 400 sterren in de Melkweg, maar in de buurt van de Zon vonden zij geen enkele aanwijzing voor het bestaan van ‘dark matter’.

Donkere materie wordt geacht kosmische materie te zijn die niet met optische middelen zichtbaar is en dus niet te detecteren valt via de elektromagnetische straling die ons op de aarde bereikt. De vorsersgroep rond Christian Moni Bidin van de Universiteit van Chili berekende de totale massa van die sterren, die tot 13.000 lichtjaar van onze zon verwijderd zijn.

“De door ons gevonden gezamenlijke massa komt precies overeen met de massa van alle zichtbare materie -sterren, stof en gas- in de omgeving van de Zon”, zo citeert de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) Bidin. “Dat laat geen ruimte voor extra materie -de donkere materie- en dat verraste ons. Zij had zich bij onze waarnemingen duidelijk moeten tonen, maar zij is er gewoon niet”.

Kosmische fenomenen

Donkere materie laat zijn bestaan enkel vermoeden door zijn invloed op andere nabije (en wel zichtbare) materie. Met het begrip donkere materie hopen vorsers het bestaan van een resem kosmische fenomenen te verklaren, bijvoorbeeld het feit dat de Melkweg veel sneller roteert als door normale materie te verklaren valt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content