Donderdagnacht kleine kans op noorderlicht

© epa

De plasmawolk, afkomstig van de zon, is vertraagd en zal wellicht pas donderdagnacht in de dampkring van de aarde terechtkomen.

Eerst werd gedacht dat de magnetisch geladen wolk woensdagnacht de aarde zou bereiken. In het begin van de uitbarsting werd namelijk een snelheid van 1.000 kilometer per seconde opgemeten.

“Op de laatste beelden hebben we gezien dat de wolk vertraagd is tot 500 kilometer per seconde”, zegt Eva Robbrecht van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Na middernacht

Na middernacht zou de magnetische deeltjesmassa de dampkring van de aarde bereiken. Door de reactie met de zuurstof- en stikstofatomen komt een grote hoeveelheid energie vrij. Die energie wordt dan uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht of noorderlicht.

“Om het noorderlicht te zien kan je best een donker plekje uitzoeken en de blik richten naar het noorden”, zegt weerman Frank De Boosere. “Hopelijk strooit de bijna volle maan geen roet in het eten.”

Kleine kans

De Koninklijke Sterrenwacht schat de kans dat we het noorderlicht effectief te zien krijgen klein in: “Doordat de wolk vertraagd werd, heeft ze ook een deel van haar energie verloren”.

Maandagnacht stootte de zon de plasmawolk uit. De zogenaamde ‘x-flare’ luidt een nieuwe, actievere zonnecyclus in die ongeveer 11 jaar zal duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content