De dochtersonde Phylae van de Europese komeetverkenner Rosetta zal landen op de 'kop' van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

De landingssite 'J' werd uitgekozen vanwege het 'unieke wetenschappelijke potentieel'. Er zijn aanwijzingen van nabije activiteit en de risico's voor de 100 kilo wegende lander zijn er lager dan op andere mogelijke landingsplaatsen. De 'kop' is een onregelmatig gevormde wereld met een maximale diameter. Een alternatieve landingsplaats is 'C', meer op de 'body' van de komeet.

De landing, een première in de geschiedenis van de ruimtevaart, zal 11 november plaatsvinden. De afdaling van de Phylae zou ongeveer zeven uur duren en wordt voorgeprogrammeerd.

Het is de eerste keer dat de mens een ruimtetuig laat landen op de kern van een komeet. (Belga/WB)

De dochtersonde Phylae van de Europese komeetverkenner Rosetta zal landen op de 'kop' van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.De landingssite 'J' werd uitgekozen vanwege het 'unieke wetenschappelijke potentieel'. Er zijn aanwijzingen van nabije activiteit en de risico's voor de 100 kilo wegende lander zijn er lager dan op andere mogelijke landingsplaatsen. De 'kop' is een onregelmatig gevormde wereld met een maximale diameter. Een alternatieve landingsplaats is 'C', meer op de 'body' van de komeet.De landing, een première in de geschiedenis van de ruimtevaart, zal 11 november plaatsvinden. De afdaling van de Phylae zou ongeveer zeven uur duren en wordt voorgeprogrammeerd. Het is de eerste keer dat de mens een ruimtetuig laat landen op de kern van een komeet. (Belga/WB)