De wildste complottheorieën over de maanlanding: voor eens en voor altijd doorprikt

Neil Armstrong © getty

In tijden van fake news en hoe langer de Apollo-missies geleden zijn en hoe minder mensen ze zich herinneren, hoe groter de kans dat complottheorieën weer opgang maken.

We mogen dan wel de 50e verjaardag van de grootste prestatie in de menselijke ruimtevaartgeschiedenis vieren, toch zijn er zo’n 6 tot 20 procent van de Amerikanen die niet geloven dat de mens ooit één voet op de maan heeft gezet. Zij geloven liever dat de hele operatie is gefilmd in een geheime tv-studio in Hollywood door Stanley Kubrick.

Het motief? De VS wilden koste wat het kost hun grootste tegenstander in de wedloop naar de heerschappij in de ruimte, de toenmalige Sovjet-Unie, verslaan.

Dat zelfs die laatste de echtheid van de maanlanding indertijd bevestigde, mag niet baten. In tijden van fake news en hoe langer de Apollo-missies geleden zijn en hoe minder mensen ze zich herinneren, hoe groter de kans dat complottheorieën weer opgang maken.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste samenzweringstheorieën met betrekking tot de maanlanding en waarom ze niet kloppen. Voor eens en voor altijd.

De wildste complottheorieën over de maanlanding: voor eens en voor altijd doorprikt
© Philippe Baert/Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content