De sleutel tot geluk: jong, getrouwd en kinderloos

De eerste vijf huwelijksjaren, waarbij er nog geen kinderen zijn, blijken de gelukkigste jaren te zijn.

De gelukkigste koppels zijn minder dan vijf jaar getrouwd en hebben geen kinderen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op gezag van een Brits onderzoek uit 2009 bij 14.000 gezinnen. Jonge mensen in een jonge relatie voelen zich beter dan oudere partners. Gehuwde koppels en hoogopgeleiden scoren hoger op de tevredenheidsladder dan niet-gehuwden en lager opgeleiden. Werkloze mannen voelden zich ook minder goed in hun relatie. Toch blijkt inkomen geen rol te spelen voor geluk in de relatie, terwijl dat voor vrouwen wel iets belangrijker was. Bovendien slapen getrouwde koppels beter en gebruiken ze minder slaapmiddelen.

Nog uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich vrolijker voelen als hun biologische ouders samen gelukkig zijn. Pesten, dat in 54% van de gevallen thuis begint met broertjes of zusjes, is een veelvoorkomende oorzaak voor het ongelukkig zijn van jongeren. Volgens de Britse krant The Observer is een enig kind gelukkiger dan een met broers en zussen omdat het minder te maken heeft met pesterijen en het geen spullen moet delen. Bovendien krijgt een enig kind alle aandacht van de ouders. “Britse kinderen zijn minder tevreden met hun leven dan leeftijdsgenoten uit andere landen, maar aan rijkdom of armoede zal het niet liggen, dat maakt voor jongeren niet uit. Verder onderzoek moet uitwijzen of kinderen die opgroeien in armoede dit ook zullen meedragen tot hun volwassen leven”, zegt onderzoeker Gundi Knies.

De studie maakt deel uit van een grootschalig sociaal onderzoek die de komende 20 jaar gevoerd zal worden naar de Britse samenleving. Het project, dat maar liefst 49 miljoen pond kost, zal 40.000 huishoudens volgen waarbij 100.000 mensen persoonlijk zullen worden geïnterviewd. “We willen een ‘levendig laboratorium van het Britse leven’ ontwikkelen en een kantelmoment betekenen voor de manier waarop er over de maatschappij gedacht wordt”, zegt Nick Buck, directeur van het project.

De eerste resultaten werden gepubliceerd in het boek ‘Understanding Society:early findings from the first wave of the UK’s household longitudinal study’. De komende jaren worden nog meer resultaten verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content