De noordpool komt steeds dichter bij Europa te liggen

© Nasa

De geografische noordpool schuift langzaam dichter richting West-Europa. En dat heeft alles met klimaatverandering te maken.

De klimaatverandering heeft een impact op zowat alles. De temperatuur, de stijging van de zeespiegel, en nu ook de ligging van de geografische noordpool. Dat komt omdat de aarde op een andere manier rond zijn as draait, zo blijkt uit een nieuwe studie in het vakblad Science Advances door wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory van de Nasa.

Alles in het heelal draait rond een as, van sterrenstelsels tot asteroïden. Deze as kan veranderen wanneer het object door iets anders wordt beïnvloed, of wanneer de distributie van de massa wijzigt. En dat is precies wat er met de aarde aan het gebeuren is.

Door het smelten van ijskappen en de herverdeling van het water over de rest van de planeet, wijzigt de rotatie-as van de aarde en migreert de geografische noordpool, gelegen in het midden van de Arctische Oceaan, langzaam oostwaarts richting continentaal Europa. Sinds 2000 schuift de noordpool jaarlijks 10 centimeter op. Daarvoor was dat 7 tot 8 centimeter, maar dan in de richting van Canada.

Russische vlag

Alleen al de Groenlandse ijskap heeft sinds 2003 3,5 miljard ton ijs verloren. Dat betekent een gigantische verschuiving in oppervlaktemassa. Bovendien verliest ook de West-Antarctische ijskap jaarlijks zo’n 124 miljard ton ijs. Het totale verlies aan Antarctisch ijs zal een stijging van de zeespiegel van 15 meter tegen 2500 tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt de stijging van de wereldwijde temperatuur ervoor dat waterreservoirs nabij de evenaar opdrogen.

De verschuiving van de noordpool is voor de mens niets om zich zorgen over te maken. Het is slechts een interessant gevolg van de klimaatverandering. Voor de Russen betekent het dan weer dat ze hun vlag moeten verplaatsen. Een Russische expeditie plantte immers in 2007 een vlag op de zeebodem onder de noordpool.

Eerder ontdekten wetenschappers ook al dat de mens niet alleen een invloed heeft op hoe de aarde rond haar as draait, maar ook hoe snel ze dat doet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content