Vitamine D is een stof die een lichaam nodig heeft, omdat ze betrokken is bij tal van fysiologische processen, zoals het sturen van de concentraties van bepaalde hormonen en het beïnvloeden van facetten van het immuunsysteem.

Maar vitamine D speelt ook een rol in het organiseren van het calciumhuishouden, en als een lichaam te weinig calcium binnenkrijgt, zal de stof calcium uit de beenderen gaan halen, waardoor die verzwakt worden, in plaats van versterkt.

Endocrinologe Geert Carmeliet van de Katholieke Universiteit Leuven meldt met haar collega's in de Journal of Clinical Investigation, op basis van experimenten met muizen, dat in normale omstandigheden vitamine D nodig is voor een efficiënte opname van calcium in de darm, waarna het in botten wordt opgeslagen, zodat die steviger worden. Maar bij een te laag calciumgehalte houdt vitamine D de calciumconcentratie in het bloed op peil door de voorraad in botten aan te spreken.

Als er dus niet over wordt gewaakt om bij opname van vitamine D ook voldoende calcium in te nemen, verhoogt het risico op beenbreuken. Zuivelproducten zijn een geschikte bron van calcium. (DD)

Vitamine D is een stof die een lichaam nodig heeft, omdat ze betrokken is bij tal van fysiologische processen, zoals het sturen van de concentraties van bepaalde hormonen en het beïnvloeden van facetten van het immuunsysteem. Maar vitamine D speelt ook een rol in het organiseren van het calciumhuishouden, en als een lichaam te weinig calcium binnenkrijgt, zal de stof calcium uit de beenderen gaan halen, waardoor die verzwakt worden, in plaats van versterkt. Endocrinologe Geert Carmeliet van de Katholieke Universiteit Leuven meldt met haar collega's in de Journal of Clinical Investigation, op basis van experimenten met muizen, dat in normale omstandigheden vitamine D nodig is voor een efficiënte opname van calcium in de darm, waarna het in botten wordt opgeslagen, zodat die steviger worden. Maar bij een te laag calciumgehalte houdt vitamine D de calciumconcentratie in het bloed op peil door de voorraad in botten aan te spreken. Als er dus niet over wordt gewaakt om bij opname van vitamine D ook voldoende calcium in te nemen, verhoogt het risico op beenbreuken. Zuivelproducten zijn een geschikte bron van calcium. (DD)