Nu al zijn de gevolgen van de olielek in de Golf van Mexico voor het milieu en de lokale economie rampzalig.

Terwijl oliegigant BP een oplossing zoekt om het lek, dat ontstond na het zinken van haar boorplatform, te dichten, blijft de olie de ecosystemen van de Amerikaanse staten rond de Golf van Mexico bedreigen.

De eerste olie is al aan wal geraakt in de staat Louisiana waar, met uitzondering van Alaska, meer vis aanwezig is dan eender waar in de Verenigde Staten.

Net op het moment dat zalmen, oesters en garnalen binnen handbereik zijn, mogen de vissers van de lokale autoriteiten de zee niet meer op. Hoe lang het visverbod aanhoudt, weet niemand. Sommige garnaalvissers vrezen zelfs dat het zeven jaar zal duren eer ze terug hun beroep kunnen uitoefenen.

Ook voor de watervogels kon de olieramp op geen slechter moment plaatsvinden. In deze periode vliegen ze massaal naar de moerassen van Louisiana om er hun nesten te maken.

Als bovendien de wind even tegenzit dan bestaat de kans dat de olie langs de staat Florida richting de Oostkust van de Verenigde Staten zal drijven.

Orkaan Katrina

Een nog erger vooruitzicht is dat de olie de moerassen volledig vernietigt. Sowieso beschadigen stormen en orkanen regelmatig het kwetsbare natuurgebied. Maar de olie zou veertig procent van de Amerikaanse draslanden in een klap laten verdwijnen. Als dat gebeurt, is er geen buffer meer tegen stormen en orkanen. Als de moerassen in 2005 zich in een betere toestand hadden bevonden, had de orkaan Katrina nooit zoveel schade kunnen aanrichten, zo wordt beweerd.

Hoe groot een olielek is, maakt niet zo veel uit, wel wanneer en waar de olie toeslaat. Zo haalt de olieramp van de Exxon Valdez van 1989 qua omvang niet eens het lijstje van de dertig grootste olielekken. Maar omdat het zich kon verspreiden in een van Amerika's rijkste en meest kwetsbare natuurgebieden, is het de zwaarste olieramp uit de geschiedenis van het land.

Chernobyl van de Golfkust

Voorlopig nog want het olielek in de Golf van Mexico zal waarschijnlijk stukken erger zijn dan die van 1989. Verschillende media spreken zelfs al van de Chernobyl van de Golfkust. Tony Hayward, grote baas van BP, bereidt zich voor op een rampscenario.

Pogingen om het lek te dichten, mislukten vooralsnog en het bedrijf beseft dat het voor een enorme uitdaging staat. "Het gaat niet om een lekkende olietanker, maar wel om een onderzeese spuwende olievulkaan", klinkt het.

Nu al zijn de gevolgen van de olielek in de Golf van Mexico voor het milieu en de lokale economie rampzalig. Terwijl oliegigant BP een oplossing zoekt om het lek, dat ontstond na het zinken van haar boorplatform, te dichten, blijft de olie de ecosystemen van de Amerikaanse staten rond de Golf van Mexico bedreigen. De eerste olie is al aan wal geraakt in de staat Louisiana waar, met uitzondering van Alaska, meer vis aanwezig is dan eender waar in de Verenigde Staten. Net op het moment dat zalmen, oesters en garnalen binnen handbereik zijn, mogen de vissers van de lokale autoriteiten de zee niet meer op. Hoe lang het visverbod aanhoudt, weet niemand. Sommige garnaalvissers vrezen zelfs dat het zeven jaar zal duren eer ze terug hun beroep kunnen uitoefenen. Ook voor de watervogels kon de olieramp op geen slechter moment plaatsvinden. In deze periode vliegen ze massaal naar de moerassen van Louisiana om er hun nesten te maken. Als bovendien de wind even tegenzit dan bestaat de kans dat de olie langs de staat Florida richting de Oostkust van de Verenigde Staten zal drijven.Orkaan Katrina Een nog erger vooruitzicht is dat de olie de moerassen volledig vernietigt. Sowieso beschadigen stormen en orkanen regelmatig het kwetsbare natuurgebied. Maar de olie zou veertig procent van de Amerikaanse draslanden in een klap laten verdwijnen. Als dat gebeurt, is er geen buffer meer tegen stormen en orkanen. Als de moerassen in 2005 zich in een betere toestand hadden bevonden, had de orkaan Katrina nooit zoveel schade kunnen aanrichten, zo wordt beweerd. Hoe groot een olielek is, maakt niet zo veel uit, wel wanneer en waar de olie toeslaat. Zo haalt de olieramp van de Exxon Valdez van 1989 qua omvang niet eens het lijstje van de dertig grootste olielekken. Maar omdat het zich kon verspreiden in een van Amerika's rijkste en meest kwetsbare natuurgebieden, is het de zwaarste olieramp uit de geschiedenis van het land.Chernobyl van de Golfkust Voorlopig nog want het olielek in de Golf van Mexico zal waarschijnlijk stukken erger zijn dan die van 1989. Verschillende media spreken zelfs al van de Chernobyl van de Golfkust. Tony Hayward, grote baas van BP, bereidt zich voor op een rampscenario. Pogingen om het lek te dichten, mislukten vooralsnog en het bedrijf beseft dat het voor een enorme uitdaging staat. "Het gaat niet om een lekkende olietanker, maar wel om een onderzeese spuwende olievulkaan", klinkt het.