De Californische wetenschappers confronteerden vrijwilligers met een kleine robot met ogen, oren, benen, armen en een stem die hen enkele oneerbare voorstellen deed. Soms moesten de deelnemers enkel maar wijzen naar het mechanische wezentje, op andere momenten moesten ze hem daadwerkelijk betasten. Uit het experiment bleek dat er een duidelijke opwinding ontstaat wanneer de vrijwilliger de plek aanraakt waar de billen of genitaliën zich zouden bevinden.

De 10 menselijke vrijwilligers (4 vrouwen en 6 mannen) moesten 13 verschillende lichaamsdelen van de robot aanraken met hun dominante hand. In de niet-dominante hand droegen ze een sensor die de mate van de opwinding berekende. Uit in totaal 26 oefeningen bleek dat het aanraken van wat de wetenschappers beleefd 'de minst toegankelijke' lichaamsdelen noemden, opwindender te zijn dan bijvoorbeeld het betasten van de handen en de voeten van de robot. Er viel helemaal geen opwinding te bespeueren wanneer ze enkel naar de robot moesten wijzen.

'Onze studie toont aan dat robots een nieuwe krachtige mediavorm zijn en dat mensen op een primitieve manier reageren op robots', aldus Jamy Li van de Stanford University in Californië, die de studie leidde aan The Guardian. 'De sociale conventies over het betasten van de intieme delen van een robot gelden evenzeer voor robots. Het onderzoek heeft zowel gevolgen voor het ontwerp van robots als voor de theorie van artificiële systemen.'

De studie werpt dus vragen op voor de toekomst. 'In de toekomst zullen robots met een menselijke gedaante ons mogelijk bijstaan', zeggen de wetenschappers. 'Welke relatie zullen mensen met deze robots ontwikkelen? Hoewel ze duidelijk geen mensen zijn, hebben sociale conventies evenzeer betrekking op deze robots.'

De studie zal worden voorgesteld op de 66e jaarlijkse conferentie van de International Communication Association in Japan in juni. (TE)

De Californische wetenschappers confronteerden vrijwilligers met een kleine robot met ogen, oren, benen, armen en een stem die hen enkele oneerbare voorstellen deed. Soms moesten de deelnemers enkel maar wijzen naar het mechanische wezentje, op andere momenten moesten ze hem daadwerkelijk betasten. Uit het experiment bleek dat er een duidelijke opwinding ontstaat wanneer de vrijwilliger de plek aanraakt waar de billen of genitaliën zich zouden bevinden. De 10 menselijke vrijwilligers (4 vrouwen en 6 mannen) moesten 13 verschillende lichaamsdelen van de robot aanraken met hun dominante hand. In de niet-dominante hand droegen ze een sensor die de mate van de opwinding berekende. Uit in totaal 26 oefeningen bleek dat het aanraken van wat de wetenschappers beleefd 'de minst toegankelijke' lichaamsdelen noemden, opwindender te zijn dan bijvoorbeeld het betasten van de handen en de voeten van de robot. Er viel helemaal geen opwinding te bespeueren wanneer ze enkel naar de robot moesten wijzen. 'Onze studie toont aan dat robots een nieuwe krachtige mediavorm zijn en dat mensen op een primitieve manier reageren op robots', aldus Jamy Li van de Stanford University in Californië, die de studie leidde aan The Guardian. 'De sociale conventies over het betasten van de intieme delen van een robot gelden evenzeer voor robots. Het onderzoek heeft zowel gevolgen voor het ontwerp van robots als voor de theorie van artificiële systemen.'De studie werpt dus vragen op voor de toekomst. 'In de toekomst zullen robots met een menselijke gedaante ons mogelijk bijstaan', zeggen de wetenschappers. 'Welke relatie zullen mensen met deze robots ontwikkelen? Hoewel ze duidelijk geen mensen zijn, hebben sociale conventies evenzeer betrekking op deze robots.'De studie zal worden voorgesteld op de 66e jaarlijkse conferentie van de International Communication Association in Japan in juni. (TE)