Sterren kijken in België is geen gemakkelijke zaak, want ons land is 's nachts zo sterk verlicht dat het moeilijk is iets aan de donkere hemel te zien hangen. Als er wolken aan de hemel hangen, wordt die wel donkerder, maar dan is er uiteraard niets meer te zien.

Wetenschappers melden in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dat er grote veranderingen van de kleur van de nachtelijke hemel op komst zijn, als gevolg van een verandering van de lichttechnologie. Want er is een ommezwaai bezig van de nachtelijke stadsverlichting richting LED-lampen, waardoor het lichtspectrum dat een stad uitstraalt drastisch wijzigt.

Met het nieuwe kunstlicht zal het effect van de wolken op de hemel veranderen. In de Duitse stad Berlijn wordt het blauwe deel van het licht zeven keer versterkt door de wolken, en het rode deel liefst achttien keer. Vandaar de onvermijdelijke conclusie dat onze nachtelijke hemels veel roder zullen gloeien dan ooit tevoren.

Voor wolkeloze nachten zou de lucht gewoon veel lichter worden, waardoor het onder meer voor nachtelijke roofdieren makkelijker zou worden om prooien te pakken te krijgen.

De auteurs van de studie stellen voor om de LED-straatverlichting zo veel mogelijk zo te plaatsen dat er een minimum aan licht de hoogte in wordt gestraald. (DD)

Sterren kijken in België is geen gemakkelijke zaak, want ons land is 's nachts zo sterk verlicht dat het moeilijk is iets aan de donkere hemel te zien hangen. Als er wolken aan de hemel hangen, wordt die wel donkerder, maar dan is er uiteraard niets meer te zien. Wetenschappers melden in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dat er grote veranderingen van de kleur van de nachtelijke hemel op komst zijn, als gevolg van een verandering van de lichttechnologie. Want er is een ommezwaai bezig van de nachtelijke stadsverlichting richting LED-lampen, waardoor het lichtspectrum dat een stad uitstraalt drastisch wijzigt. Met het nieuwe kunstlicht zal het effect van de wolken op de hemel veranderen. In de Duitse stad Berlijn wordt het blauwe deel van het licht zeven keer versterkt door de wolken, en het rode deel liefst achttien keer. Vandaar de onvermijdelijke conclusie dat onze nachtelijke hemels veel roder zullen gloeien dan ooit tevoren. Voor wolkeloze nachten zou de lucht gewoon veel lichter worden, waardoor het onder meer voor nachtelijke roofdieren makkelijker zou worden om prooien te pakken te krijgen. De auteurs van de studie stellen voor om de LED-straatverlichting zo veel mogelijk zo te plaatsen dat er een minimum aan licht de hoogte in wordt gestraald. (DD)